Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Augusztus 29. 07:39, szerda | Belföld

Ma van a Magyar Fotográfia Napja

Ma van a Magyar Fotográfia Napja

2003 óta ünnepeljük augusztus 29-én a Magyar Fotográfia Napját.

Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan azt állítja, hogy 1840. augusztus 29-én készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia), melyet a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik ülésén az akkor 31 éves Vállas Antal, mérnök, matematikus, egyetemi tanár és az MTA tagja mutatott be. Előadásán és bemutatóján ismertette, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon.
A sokoldalú tudós 1851-ben kivándorolt az Egyesült Államokba és ott is sokan tisztelték.

Valószínűsíthető, hogy legalább száz dagerrotipista dolgozott hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon 1839– és1857 között. Kezükből e szerint a számítás szerint legalább félszázezer kész dagerrotípia került ki. Ma 44 dagerrotipizáló személyt tudunk megnevezni, a fennmaradt dagerrotípiák száma az ezerhez közelít. Lappang, elveszett, megsemmisült ennek sokszorosa.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) évente ünnepséget rendez e nap tiszteletére.

Az idei évben, szeptember 1-jén Biatorbágyon, a Juhász Ferenc Művelődési Központ ad helyet a Magyar Fotográfia Napi rendezvénynek.
Ezen az ünnepségen adják át az Év Fotográfusa és az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntetést.

A mai nap jó alkalom arra, hogy figyelmünket a fotókultúrára és egyben a fotótörténeti értékekre irányítsuk egy olyan világban, ahol egyre többen válnak a fotózás szerelmévé.

Ebből az alkalomból játékot indít az ebben az évben 5. születésnapját ünneplő GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményséták csapata kedvelői és a séták résztvevői számára!

Érdemes lesz előkeresni az elmúlt öt év sétáin, programjain készült fotókat és kiválasztani a legjobbakat vagy csatlakozni következő sétáikhoz. (http://www.gyeregyorbe.hu/ )

www.facebook.com/Gyere Győrbe

Forrás: maimanohaz.blog.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;