Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2022. Szeptember 09. 15:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Mabisz: jóval magasabbak voltak az átlagos kárkifizetések az idei viharszezonban, mint az előző években

Mabisz: jóval magasabbak voltak az átlagos kárkifizetések az idei viharszezonban, mint az előző években

Az idei május-augusztusi viharszezonban viszonylag kevés kárbejelentéshez a korábbi éveknél jóval magasabb átlagos kifizetések társultak a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint.

Az MTI-hez pénteken elküldött összesítés szerint a biztosítókhoz 63 ezer kárbejelentés érkezett idén május 1-jétől augusztus 31-ig, fele-kétharmada annak, mint amennyi a korábbi években. A Mabisz 2010 óta összesíti a viharszezon káradatait, azóta csak 2018-ban érkezett ilyen kevés bejelentés - közölték.

A kifizetett összeg csaknem 7,5 milliárd forint volt az idei viharszezonban, ami nem kiugró, elmarad a tavalyitól. Ugyanakkor az idei átlagos viharkár meghaladta a 120 ezer forintot, ami 20-40 százalékkal több az elmúlt évek kifizetéseinél. A Mabisz szerint ez jelzi az idei viharok intenzitását, másrészt a megemelkedett építkezési, újjáépítési költségeket; a viszonylag kisebb károsodások helyreállítására is a korábbi éveknél magasabb összegeket kell szánni.

A viszonylag alacsonyabb lakossági kárszámok az elmúlt két hónap viharok szempontjából kedvezőbb időjárásának köszönhetők. Májusban és júniusban, a viharszezon felénél 39 ezer bejelentésnél és 4,6 milliárdos kárösszegnél tartottak a biztosítók, ami lényegesen meghaladta a 2021-es rekordév időarányos káradatait. Az elmúlt négy hónapban május végén voltak a legkomolyabb viharok.

A tavalyihoz hasonlóan idén is nagyon sok volt a jégkár, valamint a tetőbeázások mellett a villám és annak másodlagos, indukciós hatásai adtak alapot a kárigényre - közölte a szövetség.

Az időjárás kiszámíthatatlanságát jelzi, hogy idén eddig a legsúlyosabbnak a január 30-i orkán következményei bizonyultak, ami több mint 27 ezer bejelentés alapján csaknem hárommilliárd forintjába került a biztosítóknak. A tapasztalatok szerint az időjárási anomáliák egyre kevésbé korlátozódnak a hagyományos viharszezonra - hívta fel a figyelmet a Mabisz.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest