Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2010. Február 26. 07:28, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

„Magam előtt látom a hajót, amiről gyakran álmodtam”

„Magam előtt látom a hajót, amiről gyakran álmodtam”

Bemutatták csütörtökön a világ legnagyobb napenergiával működő hajóját Németországban. A hajó a tervek szerint 2011-ben világ körüli útra indul. A 60 tonnás PlanetSolar nevű hajó elérheti akár a 15 csomós, vagyis a 25 kilométer p

„Különleges érzés, hogy magam előtt látom a hajót, amiről gyakran álmodtam"- mondta Raphael Domjan, a hajó építésének kezdeményezője, aki a Föld körüli úton a kapitány lesz.

Domjan az elnöke a PlanetSolar-projektnek, amely tavaly kezdett bele a terv megvalósításába. A cél az volt, hogy egy teljesen napenergiával üzemelő katamarán készüljön. A szponzor, az Autodesk a PlanetSolar mérnökeinek rendelkezésére bocsátott jó néhányat a legfejlettebb digitális prototípus-készítő szoftvereiből.

A katamaránt a kieli Knierim Yacthbau építette. A jövőre tervezett nagy út, amely több mint 40 ezer kilométer hosszú lesz, átlag 10 csomós sebességgel, körülbelül 130 napig fog tartani, miközben számos világrekord megdöntésére is vállalkozik a kapitány. A nagyobb kikötőkben pedig a várható nagy hírverésnek köszönhetően sok embernek fogják bemutatni a környezetbarát megújuló energiák lehetőségeit. „Tiszta és csendes lesz" - mondta a hajó készítője.

A 60 tonnás PlanetSolar nevű hajó elérheti akár a 15 csomós, vagyis a 25 kilométer per órás sebességet, és akár 50 embert is vihet magával. A katamaránon 500 négyzetméternyi napelem van. A PlanetSolart márciusban avatják fel hivatalosan, majd Hamburgba viszik, a kikötőváros 821-ik születésnapjára, aztán júniustól szeptemberig tesztelik, a jövő év áprilisában pedig elindul a világ körüli út, amelyet az Egyenlítőhöz közelre terveznek, hogy a napenergia a legerősebb legyen.

„A PlanetSolarral azt akarjuk bemutatni, hogy változhatunk, változtathatunk, a megoldások léteznek, és még nincs késő. A jövő nemzedékei ránk figyelnek, mert a mi döntéseink határozzák meg, hogy emberséges lesz-e a jövő" - áll a gyártó közleményében.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt