Városlista
2022. január 21, péntek - Ágnes

Hírek

2010. Február 26. 07:28, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

„Magam előtt látom a hajót, amiről gyakran álmodtam”

„Magam előtt látom a hajót, amiről gyakran álmodtam”

Bemutatták csütörtökön a világ legnagyobb napenergiával működő hajóját Németországban. A hajó a tervek szerint 2011-ben világ körüli útra indul. A 60 tonnás PlanetSolar nevű hajó elérheti akár a 15 csomós, vagyis a 25 kilométer p

„Különleges érzés, hogy magam előtt látom a hajót, amiről gyakran álmodtam"- mondta Raphael Domjan, a hajó építésének kezdeményezője, aki a Föld körüli úton a kapitány lesz.

Domjan az elnöke a PlanetSolar-projektnek, amely tavaly kezdett bele a terv megvalósításába. A cél az volt, hogy egy teljesen napenergiával üzemelő katamarán készüljön. A szponzor, az Autodesk a PlanetSolar mérnökeinek rendelkezésére bocsátott jó néhányat a legfejlettebb digitális prototípus-készítő szoftvereiből.

A katamaránt a kieli Knierim Yacthbau építette. A jövőre tervezett nagy út, amely több mint 40 ezer kilométer hosszú lesz, átlag 10 csomós sebességgel, körülbelül 130 napig fog tartani, miközben számos világrekord megdöntésére is vállalkozik a kapitány. A nagyobb kikötőkben pedig a várható nagy hírverésnek köszönhetően sok embernek fogják bemutatni a környezetbarát megújuló energiák lehetőségeit. „Tiszta és csendes lesz" - mondta a hajó készítője.

A 60 tonnás PlanetSolar nevű hajó elérheti akár a 15 csomós, vagyis a 25 kilométer per órás sebességet, és akár 50 embert is vihet magával. A katamaránon 500 négyzetméternyi napelem van. A PlanetSolart márciusban avatják fel hivatalosan, majd Hamburgba viszik, a kikötőváros 821-ik születésnapjára, aztán júniustól szeptemberig tesztelik, a jövő év áprilisában pedig elindul a világ körüli út, amelyet az Egyenlítőhöz közelre terveznek, hogy a napenergia a legerősebb legyen.

„A PlanetSolarral azt akarjuk bemutatni, hogy változhatunk, változtathatunk, a megoldások léteznek, és még nincs késő. A jövő nemzedékei ránk figyelnek, mert a mi döntéseink határozzák meg, hogy emberséges lesz-e a jövő" - áll a gyártó közleményében.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 21. 12:02, péntek | Belföld

A magyar ivóvíz kiválóan megfelel az uniós jogszabályoknak

A Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az uniós előírásoknak és jogszabályoknak

2022. Január 21. 11:01, péntek | Belföld

Jelentős fejlesztésekkel menthető meg a magyar diótermesztés

Jelentős fejlesztésekkel és kutatásokkal menthető meg a magyar diótermesztés, amely az utóbbi években elvesztette a versenyképességét a nemzetközi piacon

2022. Január 21. 10:48, péntek | Belföld

Autójában hurcolta a holttestet - VIDEÓ

Újabb megdöbbentő részletek derültek ki arról a brutális gyilkosról, aki Kisvárdánál egy prostituáltat megölt, egy butik eladóját pedig majdnem halálra szurkálta Nyíregyházán.

2022. Január 21. 09:03, péntek | Belföld

Egy hét alatt 300 kilométert tett meg a PET Kupa jeladóval ellátott palackja a Tiszán

Egy hét alatt csaknem 300 kilométert tett meg a Tiszán a PET Kupa egyik jeladóval ellátott palackja, hasznos adatokat szolgáltatatva a folyón úszó hulladék útjának kutatásához és a folyótisztító akció sikeréhez