Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Április 21. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Magas az öngyilkossági hajlam az izraeli fiatalok körében

Magas az öngyilkossági hajlam az izraeli fiatalok körében

A középiskolások körében jelentkező öngyilkossági hajlam magas arányára hívja fel a figyelmet egy izraeli felmérés. Tízből egy válaszadó állította, próbált már meg önkezével véget vetni az életének.

Az Európai Unió finanszírozásával az izraeli Schneider Gyermekegészségügyi Központ pszichiátriai részlege végezte el azt a kutatást, amely hosszabb távon segíthet megvalósítani az ország magas öngyilkossági rátájának csökkentésére irányuló programot. A felmérés során 12 középiskolában 1200 diákot kérdeztek meg, amelynek eredményeként kiderült, tízből egy diák kísérelt már meg öngyilkosságot, a megkérdezettek valamivel több, mint 12 százaléka pedig gondolt saját élete kioltására a lekérdezést megelőző két hétben. Az adatok szerint azon a diákok, akik megpróbáltak már önkezükkel véget vetni életüknek, mintegy negyedük többször is tett erre kísérletet, míg tízből több mint három esetben orvosi beavatkozásra is szükség volt.

A felmérést végző kutatók olyan módszereket kívántak kidolgozni, amelyek segítségével időben azonosíthatják a segítségre szoruló kamaszokat. Az Egészségügyi Minisztérium ugyanis olyan tesztprogramot indít, amely az év végétől bevezetne egy hosszabb távú öngyilkosság-csökkentő társadalmi programot. A tesztidőszakban több kiválasztott iskola tanárai kapnak képzést arra, hogyan szűrjék ki az öngyilkos hajlamú diákokat.

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az elmúlt években valamelyest nőtt az öngyilkossági kísérletek száma, igaz a halállal végződő kísérletek száma némileg csökkent. Az öngyilkossági kísérletek jelentős részben fiatalok követik el: az életének véget vetni próbáló férfiak 37 százaléka 24 éves vagy fiatalabb, míg az öngyilkossággal kísérletező nők 48 százaléka tartozik ebbe a korcsportba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;