Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2011. December 22. 12:38, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magasban a beszerzési ár: februártól drágul a gáz?

Magasban a beszerzési ár: februártól drágul a gáz?

Januárban tíz százalékkal drágul a Magyarországra érkező orosz gáz – értesült a Népszabadság.

Ez ezer köbméterenként mintegy 565 dolláros árat jelent. Noha az adat nem nyilvános, a tarifa alighanem már magasabb az eddigi, 2008-as rekordnál, amelyet az akkor kibontakozó olajárcsúccsal magyaráztak.

Jelentősen ront a helyzeten a forint dollárhoz mért nagyarányú gyengülése is. A forint ráadásul az elmúlt negyedévben mintegy húsz százalékkal gyengült a dollárhoz képest, vagyis a hazai gázcégeknek az új évtől egy csapásra forintban harminc százalékkal többet kell fizetniük az energiahordozóért.

Idehaza a kormány azonkívül, hogy a rezsidíjak befagyasztását hirdette meg, szakminisztériumában épp vezetőváltás zajlik. A korábbi évtizedekben bejáratott rendszer szerint Magyarországon negyedévente hirdették ki a lakossági gázárakat. Ennek alapját elvileg a nemzetközi olajárak, illetve az ellátócégek elismert költségeinek változása képezte. Ám a gyakorlatban a számításokból szinte mindig emelés jött ki. Még az olajár 2008-as látványos zuhanása sem gyűrűzött be. Az elmúlt háromnegyed évben ráadásul emelkedett az olajár.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gáz

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 11. 18:00, csütörtök | Belföld

Nagy értékű hamisított ruhára bukkant Nyíregyházán a NAV

Több mint 126 millió forintot érő hamis ruhára bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy nyíregyházi raktárban - közölte a hatóság sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

2022. Augusztus 11. 16:03, csütörtök | Belföld

A büntetés-végrehajtás megkezdte a déli határszakasz kerítésének megerősítését

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon

2022. Augusztus 11. 15:03, csütörtök | Belföld

Újabb száguldozót fogtak a rendőrök

A kocsi vezetője a megengedett sebesség több mint kétszeresével hajtott a 22-es számú főúton.

2022. Augusztus 11. 14:03, csütörtök | Belföld

Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz szállítmány a horvátországi Krk-ről Magyarországra

Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmány a horvát import terminálból Magyarországra, így új szállítási móddal és útvonallal bővült a hazai gázellátási lánc,