Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2014. December 16. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magasvérnyomás is állhat a látásromlás hátterében

Magasvérnyomás is állhat a látásromlás hátterében

A magasvérnyomás betegség legtöbbször tünetek nélkül, alattomosan alakul ki, és akkor derül fény a problémára, amikor már szövődmények jelentkeznek. Ilyen többek között a látásromlás, melynek hátterében előfordulhat, hogy kezeletlen hipertónia húzódik - hívja fel a figyelmet Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

A homályos látás sok ember számára természetes folyamat, melyet az idő múlása, a sok TV, olvasás és monitornézés okoz. Éppen ezért a legtöbben csak legyintenek rá, és úgy gondolják, rossz esetben maximum elmennek szemészhez és szemüveget íratnak fel. Pedig érdemes utánajárni a problémának –főleg, ha hirtelen következett be a látásromlás - hiszen akár magasvérnyomás is állhat a probléma hátterében.

A látásromlás és a magasvérnyomás kapcsolata

A tartósan fennálló, kezeletlen magasvérnyomás a test érhálózatát komolyan veszélyezteti, hiszen hatására az erek elvesztik rugalmasságukat, merevebbé válnak és sérülések, sőt, akár meszesedés is kialakulhat rajtuk. Ez alól sajnos a szemben futó erek sem képeznek kivételt, melyek a hipertónia miatt kanyargósabbá, illetve egyenetlenebbé is válhatnak. Ennek következtében homályos látás, esetleg látótér beszűkülés alakulhat ki.

Hipertenzív retinopátia

A hipertenzív retinopátia a retina ereinek magasvérnyomás okozta károsodása, mely viszonylag gyakori kezeletlen hipertónia esetén. Ekkor az erek fala a tartósan magas értékek miatt megvastagodik, emiatt beszűkülnek, és ez pedig a retina vérellátását akadályozza.

Érdemes pluszban megemlíteni, hogy a magasvérnyomás miatt folyadék is felhalmozódhat a retina alatt a véredény esetleges szivárgása következtében a látás még tovább romolhat!

Jó esetben a problémára egy lelkiismeretes szemorvos is gondol, aki szemfenék vizsgálattal, szemtükrözéssel pontos képet kaphat az ott lévő erek állapotáról. Ám ha ez a vizsgálat nem történik meg, úgy érdemes otthon megmérnie a vérnyomását, ugyanis meglehet, hogy magas értéket kap (>140/90 Hgmm), amit kezelni szükséges - mondja Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Őrizze meg látását és kezeltesse hipertóniáját

Mivel a magasvérnyomás kezeletlen esetben az évek előrehaladtával fokozatosan károsítja az érhálózatot, így súlyos látásromlást is okozhat. Éppen ezért fontos a megfelelő, személyre szabott terápia megkezdése, ami életmódváltáson (sófogyasztás mérséklése, rendszeres kardió testmozgás, dohányzásról való leszokás) és gyógyszeres kezelésen alapul. Ezáltal nem csak a szeme védelméért tesz sokat, hanem elkerülheti az olyan életveszélyes szövődmények kialakulását, mint például a stroke vagy a szívinfarktus!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.