Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2012. Szeptember 26. 10:28, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Mágia és füst - A skót whisky a válság ellenére is hódít

Mágia és füst - A skót whisky a válság ellenére is hódít

Nincs a skót whiskyben semmi rejtélyes. Kell hozzá gabona, élesztő, víz, némi kézi munka és ügyesség. Aztán - egy szigorú skót törvény szerint - legalább háromévi és egy napi érlelés tölgyfa hordóban, skót földön. Ennyi, semmi titok. A végeredmény mégis világsiker, a scotch még sohasem fogyott jobban, mint manapság. A gazdasági válság ellenére az egész világ vásárolja, az ital a nehézségek ellenére is hódít. Mindeközben Skóciában felvetették, hogy nem ártana egy whiskyügyi miniszter...

Mivel egyszerű gyártani, whiskyt nemcsak Skóciában, hanem Észak-Amerikában, Japánban, de még Uruguayban is főznek és párolnak. A skót szeszes italnak azonban nemigen érnek a nyomába, a whiskyk közül elsősorban a brit országrészből valókat viszik.

A kőolaj mellett a whisky is "természeti kincs"

Az ital az északi-tengeri kőolaj mellett Skócia legnagyobb kincse, a desztillálók teljes gőzzel működnek. Mind a 108.
Tavaly a gyártók nem mindennapi, 4,2 milliárd fontos exportbevételre tettek szert, idén még nagyobb lehet az összeg, hiába az adósságválság, a fogyasztás radikális csökkenése Spanyolországban és Görögországban, a betegeskedő bankok és a tartósnak bizonyuló recesszió Nagy-Britanniában. Mert a whiskyt manapság elsősorban a fejlődő országokban kortyolgatják szívesen, a skótok pedig megtalálták a siker receptjét: több befektetés, több nyereség - és több whisky, mint valaha.
A fiatal skótoknak azonban mindez nincs ínyükre, ódivatúnak tartják a gabonapárlatot. Glasgow vagy épp Aberdeen pubjaiban a sör mellett inkább a vodka és a gin fogy. "Én sem iszom whiskyt" - mondja a 39 éves John Park. Pedig ő a whisky új ura Skóciában.
A munkáspárti politikus egy évvel ezelőtt alapította a pártokon átívelő whisky-munkacsoportot a skóciai parlamentben. Legfőbb célja, hogy még több pénzt sajtoljanak ki az ottani főzdékből. Számára a whisky üzleti kérdés. "Ez az az ágazat, amelyben világviszonylatban versenyben tudunk lenni" - fejtegeti a Der Spiegel című magazinnak.
Ő már csak tudja, választókörzetében - Mid Scotland and Fife - sokan élnek a whiskyből. De a szeszes ital ügye egész Skóciában olyan jelentős, hogy már felmerült: igény lenne egy whiskyügyi miniszterre.

A globalizáció itala

A whiskyfőzés ugyanis kulcsfontosságú az egész gazdaság, azon belül is az export és a munkaerőpiac számára.
Park néhány hete nagyszabású szimpóziumot hívott össze, amelyet Whisky - helyi jellegzetesség vagy nemzetközi nagykövet címmel rendeztek meg. Az idei év ugyanis fordulópont a nagy múltú nedű történetében: most először a fejlődő országokban több scotch fog folyni, mint az összes ipari országban együttvéve.
Skócia sokat is tesz ezért. Park harcostársai például rengeteget utaznak. "Eddig 65 országban jártam" - büszkélkedik Ken Lindsay, a Chivas Regalt és a Ballantine's-t gyártó Chivas Brothers marketingvezetője. Palackjaik a világ 190 országában kaphatók, még olyanokban is, ahol amúgy tilos alkoholt fogyasztani, például a vallási szigoráról ismert Szaúd-Arábiában. "A scotch a globalizáció itala" - vélekedik Lindsay.
Legyen szó akár Nigériáról, akár Brazíliáról, Mexikóról, Indonéziáról vagy Kínáról, a gyorsan fejlődő, egykor szegény országokban a fogyasztók új típusa jelent meg. Fiatal, becsvágyó, most befutott fiatal férfiak milliói akarják frissen megszerzett státusukat némi luxussal ünnepelni. Ehhez pedig a megfelelő ital is hozzátartozik.

A marketing a siker kulcsa

A skót whiskynek pedig már legalább Viktória királynő óta nagy a híre. A főzdék a 19. században már hirdettek, manapság a skót whisky elsősorban ebben különbözik például a japántól. "Hirdess, és a hirdetés életben tart" - prédikálta egykor Tommy Dewar, a nevét viselő whisky atyja az I. világháború idején. Tanácsát még ükunokáinak generációja is követi. "Óriási pénzeket költünk marketingre" - árulja el Lindsay.
A reklámok révén a főzdéknek sikerült az alkoholnál, "a vanília és a füst aromájánál" sokkal többet tölteniük a pohárba. Aki skót whiskyt iszik, az a hagyomány és a mágia, a kozmopolita íz és a tiszta skót természet nyomait érzi benne - legalábbis a marketinges szakemberek szándékai szerint. A rejtélyes nevek - mint amilyen a Glenallachie vagy a Laphroaig és a Knockdhu - csak erősítik a misztériumot, amely a kevésbé romantikus valóságot leplezi.
Igazából ugyanis csak a drága single malt - házasítatlan, árpamalátából egyetlen lepárlóhelyen készült - whiskyk esetében kell, hogy a skót főzdék valamelyikéből származzanak, és válogatott szemekből készüljenek. A legtöbb scotchfélét valójában a nagy konszernek gyáraiban kotyvasztják különféle gabonapárlatokból. Távol Skóciától.

Örökké fog tartani

A Chivas manapság Londonban székel. Még rosszabb, hogy a cég a francia Pernod-Ricard konszern tulajdona. A Chivas mindazonáltal nemrég új életet lehelt egy szúrágta desztillálójába, és milliókat költ termékei kiépítésére.
Megérezte az aranyláz szagát a Johnnie Walkert és a J&B-t főző Diageo is, amelynek szintén Londonban van a székhelye. Ők például keverik a különböző desztillálóikban készülő whiskyket egy kis single malttal. Úgy tűnik, a recept bevált, a Diageo - amely a Guinness sört és a Smirnoff vodkát is gyártja - az elkövetkező öt évben egymilliárd fontot akar elkölteni Skóciában.
A döntést nem volt nehéz meghozni. A fejlődő országok lakossága fiatal, az ottaniak még sokáig ihatnak. "A whisky-boom örökké fog tartani" - állítja Paul Walsh, a Diageo feje.

Címkék: kultúra-színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest