Hírek
2013. Március 31. 11:04, vasárnap |
Külföld
Forrás: MTI
Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japánban
Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón márciusban egy helyi magyar séf, a cége és a résztvevő vendéglátó egységek rendezésében, amelynek során a magyar ízekkel ismerkedhettek az érdeklődök.
A március 31-ig tartó rendezvénysorozatban négy étterem, egy szálloda és egy cukrászda vett részt, amelyek további öt hónapig az étlapjukon tartják majd a magyar fogásokat, többek között a paprikás csirkét és - Japánban elsőként japán cukrászda által készített - dobostortát is.
"Hiszek abban, hogy a magyar konyhának és a magyar ízeknek nagy lehetőségeik vannak Japánban" - mondta az MTI tudósítójának Moldován Viktor szervező, a hokkaidói Tokachi Hills Garden étterem vezetője, a japán séfszövetség tagja, aki a rendezvényt megelőző hetekben külön tréningeket tartott a japán szakácsoknak és cukrászoknak, hogy a magyar hetek során megfelelő minőségben tálalják a hazai ételeket.
"Itt rendkívül telített a piac a világ minden ízével, amelyek ráadásul már nehezen tudnak újat mutatni a gasztronómiáért rajongó japánoknak. A szigetországban 20-30 évvel ezelőtt vált népszerűvé a francia és az olasz konyha, néhány éve pedig a spanyol éttermek száma nőtt, de úgy tűnik, hogy mostanában komoly érdeklődés mutatkozik más ízek iránt is. Azt látom, hogy a japánoknak szükségük lenne valami újra, valami teljesen másra, amit úgy lehet tálalni, mint a franciát, és ami van annyira egzotikus és fűszeres, mint az olasz vagy a spanyol."
Moldován elmondása szerint két és fél éve kezdte el kidolgozni receptjeit a japán alapanyagokra, valamelyest hozzáigazítva a magyar ételeket a helyi ízvilághoz. A séf szerint - aki korábban a tokiói magyar nagykövetségen dolgozott és rendszeresen szerepel a szigetország gasztronómiai magazinjaiban - a szakma és a vendégek részéről is növekvő érdeklődés övezi a magyar konyhát Japánban.
A szakma részéről számos megkeresés érkezik hozzá, gyakran hívják tévéműsorokba és neves hotelekbe. Rendszeresen tart Tokióban magyar főzőiskolát az érdeklődőknek, sőt Michelin-csillagos séfeknek is tartott már bemutatót a magyar konyháról és ételekről. A vendégektől is egyértelműen pozitív visszajelzések érkeznek: volt olyan vendége, aki Tokióból csak azért repült Hokkaidóra, hogy magyar ételt ehessen.
Az éttermet üzemeltető cég idén négy magyaros élelmiszert is piacra dob: otthon elkészíthető gulyáslevest, valamint padlizsánkrémet és kétféle magyaros babkrémet fognak Japán-szerte elérhetővé tenni. Távlati terv, hogy hogy Tokióban, Kiotóban vagy más japán nagyvárosokban is éttermet nyissanak.
Tokióban és környékén egyébként összesen öt magyar étterem működik, köztük egy Gerbeaud cukrászda is.
( A fotó csak illusztráció )
Ezek érdekelhetnek még
2025. Március 12. 06:00, szerda | Külföld
Ursula von der Leyen: az illúziók korszaka véget ért, Európának nagyobb felelősséget kell vállalnia saját védelméért
Az illúziók korszaka most véget ért, Európának nagyobb felelősséget kell vállalnia saját védelméért: nem a távoli jövőben, hanem azonnal, nem fokozatosan, hanem a helyzet által megkövetelt merészséggel -
2025. Március 08. 08:17, szombat | Külföld
Donald Trump: az amerikai-ukrán tárgyalások a jövő hét elején folytatódnak Szaúd-Arábiában
Az amerikai-ukrán tárgyalások a jövő hét elején folytatódnak Szaúd-Arábiában - közölte Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Házban.
2025. Március 08. 08:12, szombat | Külföld
Donald Trump szankciókat fontolgat Oroszország ellen
Donald Trump amerikai elnök Oroszország elleni pénzügyi és kereskedelmi szankciókat helyezett kilátásba az orosz katonai előrenyomulás miatt Ukrajnában - derül ki az amerikai elnök Truth-on közzétett pénteki üzenetéből.
2025. Március 07. 07:11, péntek | Külföld
Európa önállósodásáról beszéltek az EU csúcson
Európának a védelmi befektetések fokozásával önállóbbá és felelősségteljesebbé kell válnia saját védelme terén