Hírek
2013. Március 31. 11:04, vasárnap |
Külföld
Forrás: MTI
Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japánban
Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón márciusban egy helyi magyar séf, a cége és a résztvevő vendéglátó egységek rendezésében, amelynek során a magyar ízekkel ismerkedhettek az érdeklődök.
A március 31-ig tartó rendezvénysorozatban négy étterem, egy szálloda és egy cukrászda vett részt, amelyek további öt hónapig az étlapjukon tartják majd a magyar fogásokat, többek között a paprikás csirkét és - Japánban elsőként japán cukrászda által készített - dobostortát is.
"Hiszek abban, hogy a magyar konyhának és a magyar ízeknek nagy lehetőségeik vannak Japánban" - mondta az MTI tudósítójának Moldován Viktor szervező, a hokkaidói Tokachi Hills Garden étterem vezetője, a japán séfszövetség tagja, aki a rendezvényt megelőző hetekben külön tréningeket tartott a japán szakácsoknak és cukrászoknak, hogy a magyar hetek során megfelelő minőségben tálalják a hazai ételeket.
"Itt rendkívül telített a piac a világ minden ízével, amelyek ráadásul már nehezen tudnak újat mutatni a gasztronómiáért rajongó japánoknak. A szigetországban 20-30 évvel ezelőtt vált népszerűvé a francia és az olasz konyha, néhány éve pedig a spanyol éttermek száma nőtt, de úgy tűnik, hogy mostanában komoly érdeklődés mutatkozik más ízek iránt is. Azt látom, hogy a japánoknak szükségük lenne valami újra, valami teljesen másra, amit úgy lehet tálalni, mint a franciát, és ami van annyira egzotikus és fűszeres, mint az olasz vagy a spanyol."
Moldován elmondása szerint két és fél éve kezdte el kidolgozni receptjeit a japán alapanyagokra, valamelyest hozzáigazítva a magyar ételeket a helyi ízvilághoz. A séf szerint - aki korábban a tokiói magyar nagykövetségen dolgozott és rendszeresen szerepel a szigetország gasztronómiai magazinjaiban - a szakma és a vendégek részéről is növekvő érdeklődés övezi a magyar konyhát Japánban.
A szakma részéről számos megkeresés érkezik hozzá, gyakran hívják tévéműsorokba és neves hotelekbe. Rendszeresen tart Tokióban magyar főzőiskolát az érdeklődőknek, sőt Michelin-csillagos séfeknek is tartott már bemutatót a magyar konyháról és ételekről. A vendégektől is egyértelműen pozitív visszajelzések érkeznek: volt olyan vendége, aki Tokióból csak azért repült Hokkaidóra, hogy magyar ételt ehessen.
Az éttermet üzemeltető cég idén négy magyaros élelmiszert is piacra dob: otthon elkészíthető gulyáslevest, valamint padlizsánkrémet és kétféle magyaros babkrémet fognak Japán-szerte elérhetővé tenni. Távlati terv, hogy hogy Tokióban, Kiotóban vagy más japán nagyvárosokban is éttermet nyissanak.
Tokióban és környékén egyébként összesen öt magyar étterem működik, köztük egy Gerbeaud cukrászda is.
( A fotó csak illusztráció )
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 22. 08:49, vasárnap | Külföld
Saját vadászgépét lőtte le Jemen partjainál az Egyesült Államok
Jemen partjainál végrehajtott bevetése során az amerikai hadsereg véletlenül lelőtte egyik saját vadászgépét a Vörös-tenger felett – közölte helyi idő szerint szombat este az amerikai központi parancsnokság, a CENTCOM.
2024. December 22. 08:48, vasárnap | Külföld
Trump visszavenné a Panama-csatornát a magas használati díjak miatt
A Panama-csatorna visszavételével fenyegette meg Panamát Donald Trump megválasztott amerikai elnök a szerinte túl magas használati díjak miatt a Truth Social közösségi platformon közzétett üzenetében.
2024. December 22. 08:45, vasárnap | Külföld
Kilencéves gyermek is van a magdeburgi gázolás áldozatai között
Egy kilencéves gyermek is van a péntek esti magdeburgi tömeges gázolás halálos áldozatai között – közölték német ügyészek egy szombat délutáni sajtótájékoztatón.
2024. December 21. 08:59, szombat | Külföld
Autó hajtott emberek közé egy németországi karácsonyi vásárban
Autó hajtott emberek közé péntek este a kelet-németországi Magdeburgban egy karácsonyi vásárban, az első hírek szerint sokan megsérültek, és halálos áldozatok is lehetnek - közölték a helyi hatóságok.