Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Június 17. 09:24, szombat | Belföld
Forrás: mti

Magyarország a régió vezető állama lehet az elektromobilitás terén

Magyarország a régió vezető állama lehet az elektromobilitás terén

Magyarország a régió vezető állama lehet az elektromobilitás terén, a kormány direkt ösztönzőkkel segíti idén is az elektromos járművek terjedését, valamint támogatja a szükséges háttéripar kiépítését

- mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára pénteken, az eTourEurope elektormos rally budapesti állomásán.

A tisztán árammal hajtott autók versenyén az államtitkár közölte: Magyarországon több mint 2300 zöld rendszámos autó közlekedik, ami jelentős mennyiség a környező országokhoz viszonyítva, de a kormány várakozásai szerint 2020-ra ez a szám megtízszereződhet.

Elmondta, hogy az ország teljes átjárhatósága érdekében 80 kilométerenként nagyteljesítményű egyenáramú elektromos töltőállomások épülnek a gyorsforgalmi utak mentén, emellett - az önkormányzatoknak járó 100 százalékos, vissza nem térítendő állami támogatásnak köszönhetően - 75 településen 443 töltőpont létesül több mint 500 millió forintból.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy támogatják az elektromos taxik vásárlását, valamit az elektromos carsharing (közhasználatú autózás) terjedését. A kedvező üzemeltetési tapasztalatok miatt az állami flottát is bővítik, ezért a következő napokban keretszerződést kötnek 2 milliárd forint értékben több mint 200 új elektromos autó beszerzésére önkormányzatok és állami tulajdonú cégek számára - tette hozzá.

Lepsényi István a töltőinfrastruktúra kiépítése és a járművek elterjesztése mellett a kutatás-fejlesztés támogatását és a háttéripar kiépítését is jelentős feladatnak nevezte.



A kormány új képzések indításával kívánja biztosítani az új iparágak szakemberigényét - mondta.

Az ösztönző intézkedések között említette, hogy a tisztán elektromos meghajtású járművekre nincs regisztrációs adó, forgalomba helyezési illeték, visszterhes vagyonszerzési illeték, ráadásul nem kell fizetni utánuk cégautóadót és helyi gépjárműadót sem.

Az elektromos autók terjedését segíti a vásárlásukra biztosított kormányzati támogatás, valamint az ingyenes parkolást biztosító fővárosi helyi rendelet, a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon-gépjárművek beszerzésének 2 milliárd forintos pályázatán pedig az idén jelentősen - 30-ról 42 százalékra - nőtt a magánszemélyek aránya - tette hozzá.

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a rendezvényen elmondta, hogy Budapesten egy éven belül több száz töltőpont jön létre. Kiemelte, hogy a közösségi közlekedés többségét a fővárosban már most is elektromos hajtású járművek bonyolítják, de a zöld rendszámos autók száma is megduplázódott Budapesten.

Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke kiszámítható szabályozási és támogatási politikát szorgalmazott az elektromos autók terjedése érdekében. Hozzátette, hogy a járművek hatótávolsága néhány éven belül jelentősen nőhet, a nagyobb - akár több száz kilowattos - kapacitású töltőkkel 10 perc alatt akár 300 kilométer megtételére elegendő energiát vehetnek föl az autók, ezzel pedig már nem különböznek lényegesen a hagyományos üzemű autóktól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során