Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Január 26. 18:12, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: facebook.com/nagyistvan.movar

Magyarország a világon az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát

Magyarország a világon az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát

Genetikai erőforrásaink felkutatása és begyűjtése, valamint megőrzése, fenntartása és felhasználása stratégiai kérdés

- közölte Nagy István agrárminiszter kedden a Haszonállat-génmegőrzési Intézet Baromfitelepének központi épületátadásán, Gödöllőn az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy az élelmezési és mezőgazdasági célú genetikai erőforrásaink, a hazai kultúrnövény- és haszonállat fajták nemzeti örökségeink, közkincseink, nemzeti identitásunk részei és Magyarország szimbólumai is - írták.

A miniszter hozzátette, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete kiemelkedő jelentőséget tölt be a baromfik genetikai információinak laboratóriumi körülmények közötti tárolásában.

Jelenleg hazánkban ugyanis csak itt, Gödöllőn van olyan génbank, ahol az összes hazai őshonos baromfifajta szaporítóanyaga megtalálható. Egyedülálló módon, ugyanez a telephely ad otthont az őshonos magyar baromfifajták élő állományának is, amely elengedhetetlen a fajták hosszú távú fenntartásához - mondta.

Az intézet feladatainak bővülésével nyúl, méh, és hal génbankokat fejleszt, valamint a magyar kutyafajták szaporítóanyag mintáit is tárolja, amely DNS bankkal is kiegészült - emelte ki Nagy István a közlemény szerint.

A miniszter hangsúlyozta, a baromfitelep központi épületének állaga az idők során sokat romlott és nem volt már alkalmas az egyre növekvő feladatok ellátására, ezért a létesítmény fejlesztése mellett döntöttek, amely mintegy 163 millió forintos támogatásból valósult meg. A központi épület megújulása és a korábbi beruházások elengedhetetlenül fontosak a megfelelő színvonalú működés szempontjából - áll a közleményben.

Tavaly 325 millió forintot fordítottak a gödöllői intézetben különböző beruházásokra. Ezek a korszerűsítések hozzájárultak az állattartási körülmények javításához és a hatékonyabb munkavégzéshez. Erre a tárcavezető példaként említette a takarmánykeverő tetők cseréjét, a Magyar óriásnyúl telepen a vizesblokk kialakítását, a pulyka kifutó és a mézkiszerelő üzem megépítését.

"A gödöllői intézmény a hazai haszonállat-génmegőrzés stabil bástyája" - idézte az AM Nagy Istvánt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.