Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 27. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyarország: van élet a bóvli kategóriában is

Magyarország: van élet a bóvli kategóriában is

A Moody's lépését követően nem csupán a befektetői érdeklődés, hanem a vélemények is megsokszorozódtak a hazai piac jövője kapcsán.

Ez főként annak köszönhető, hogy a hazai piac mélyfagyasztott állapotba került az utóbbi hetekben, mivel a piaci szereplők egyre nagyobb hányada helyezkedett várakozó álláspontra a hitelminősítők kommentárjaira várva - írják az Equilor elemzői.


Befektetői szempontból a bizonytalanságnál még a bóvli kategóriába kerülés is jobb, ennek megfelelően az akár néhány hetet is felemésztő portfólió-átrendezések után jelentős pozitív korrekcióval számolnak az Equilor elemzői a parketten. Az S&P a csak februárban mond véleményt a magyar adósságról, ami elegendő időt biztosít a kormánynak arra, hogy újabb gazdaságpolitikai lépéseket tegyen az adósságpálya egyensúlyának biztosítására, így elkerülhető lenne az újabb leminősítés.

Kedden ül össze ismét a monetáris tanács, hogy a kamatról határozzon. A piaci várakozások megosztottak: a Moody's döntése után minimum 50 bázispontos emelést várnak az újonnan megkérdezettek, de van aki 100 bázispontos ugrást vár a jelenlegi 6 százalékos szintről. A pénzpiacon ennél konkrétabb a helyzet: három hónapon belül összesen 150 bázispontos többlettel kalkulálnak a befektetők, azonban ezt követően már nem emelkedne tovább az alapkamat. Az elemzők szerint a jegybanki alapkamat a mostani környezetben kevésbé számít iránymutatónak, mivel egy 25/50 bázispontos emelés gyakorlatilag semmilyen iránymutatást nem jelentene, pusztán igazodna a jegybank a piaci folyamatokhoz. Markáns változást csak egy 150/200 bázispontos szigorítás hozna, ami legalább részben meglepné a piaci szereplőket. Egy ilyen markáns lépésre azonban a jegybank korábbi döntéseit, a monetáris tanács összetételét és a reálgazdasági folyamatokat áttekintve csupán minimális esélyt látnak az elemzők.

A Moody's betessékelt minket a bóvli kategóriába, ami drasztikus eladói hullámot hozott a hazai kötvénypiacon. Ez azért van, mivel sok intézményei szereplő, befektető a mostani lépést követően nem tarthat magyar állampapírt. Ennek megfelelően jelentős tőkekivonással számolnak az elemzők a magyar kötvénypiacról, amely feljebb tornázza majd a hozamokat (azaz olcsóbbak lesznek ezek az instrumentumok). Akármennyire is borús a gazdasági média és negatívak a szereplők, az Equilor nem számol azzal, hogy Magyarország csődbe menjen.

A hét közepén arcára fagyott a mosoly a befektetőknek, hiszen a németeknél a 10 éves államkötvények kapcsán elmaradt a szokásos tolongás. A tervezett 6 milliárdos összegnek csak mintegy kétharmadát, 3.8 milliárd eurót vontak be az aukcióba, ami egy csapásra elvette a kedvét a piaci szereplőknek. Ezzel párhuzamosan az amerikai aukció 3,2-szeres lefedettség mellett 1,415 százalékos rekord kamattal kelt el. Az amerikai államkötvények iránt megnövekedett kereslet elsősorban az európai adósságválsággal függ össze. Másrészt az amerikai szuperbizottság képtelen volt megállapodni a hiánycsökkentésről, melynek következtében automatikus kiadáscsökkentések valósulnak meg, ami visszatartja a növekedést. A pénteki olasz aukció is a múlt heti spanyol-francia párost követte, ha a hozamok megugrását vesszük alapul. Összességében elmondható, hogy tengeren innen és azon túl is csúcsot döntöttek az államkötvény hozamok a recessziós félelmek és a kormányok tétovázása miatt. A befektetők által megvásárolt államkötvények a költségvetés finanszírozása szempontjából jelentős tételnek minősülnek, azonban azt is látni kell, hogy ezeken a szinteken már komoly plusz terhet rónak az adott ország államadósság állományának növekedésére nézve.

Újabb leminősítések esetén a megugró CDS felárak tovább ronthatják a főbb tőzsdeindexek teljesítményét és nagyobb volumenű kötvény bevásárlásra késztethetik a piaci szereplőket, feltéve ha még hisznek az állami garanciavállalásban. Görögország példáját látva azonban az ugráló vár bármikor könnyen leereszthet. Az elemzők szerint a piaci szereplők egyértelműen arra játszanak, hogy az EKB beindítsa a pénzpumpát a piacon és betárazzon a kötvényekből, így a megszorító intézkedésekre időt kapnának az államok.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitelminősítők

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben