Városlista
2022. december 2, péntek - Melinda

Hírek

2015. Május 04. 07:22, hétfő | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Magyarország volt a díszvendég a nemzetközi fazekas vásáron

Magyarország volt a díszvendég a nemzetközi fazekas vásáron

Magyarország volt a díszvendég a katalóniai La Galera település XXII. nemzetközi fazekas vásárának zárónapján vasárnap.

A díszvendég ország mesterei a vásár területének központi helyén, egy külön sátorban kaptak helyet, hogy mindenki megcsodálhassa műveiket. Naponta több alkalommal a hangosbemondón keresztül hívták fel a figyelmet a magyar munkákra - mondta Albert Attila fazekas, népi iparművész az MTI-nek, egyike annak a hat fazekasmesternek, akiket a budapesti Hagyományok Háza kért fel arra, hogy mutassák be alkotásaikat a nemzetközi rendezvényen.

"Nagyon jó volt a fogadtatás" - vélte a fazekasmester, aki hangsúlyozta, hogy rendkívül magas színvonalú, valamint nagyszabású ez a seregszemle, így jóval nagyobb távlatot jelent, mint azok a vásárok, amelyeken többnyire részt vesznek.

A mesterek kétezer kilométert autóztak Magyarországtól La Galeráig, de hasonló utakra igen ritkán van alkalmuk, mivel igen költséges több ezer kilométerre elszállítani az árut - tette hozzá.

Mint mondta, ezen a négynapos mustrán ők maguk is rengeteg olyan stílussal és ötlettel találkoztak a spanyol mesterek termékeit látva, amelyekből néhányat be tudnak illeszteni a saját munkájukba. "Az ember lát valamit, hogy más hogy csinálja és így fejlődhet" - fogalmazott.

Kovács Barnabás barcelonai magyar főkonzul az MTI-nek elmondta: a népi iparművészek Alsópáhokról, Mezőkövesdről, Békéscsabáról, Abonyból, Bodonyról és az Őrségből érkeztek, felvonultatva a különböző tájegységek kézműves stílusait.

Egy nemzetközi vásár remek lehetőség arra, hogy a magyar kézművesek megmutathassák magukat, illetve munkáikat és a magyar fazekas hagyományokat nemzetközi viszonylatban is megismerhessék - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ugyanakkor a kapcsolatépítésnek is kiváló színtere egy ilyen esemény.

A főkonzul szerint a magyar fazekasmesterség állja a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.

La Galera Spanyolország keleti részén található 900 fős település, amely a népi fazekasság egyik helyi központjának számít. Huszonkét éve rendezik a nemzetközi fazekas-kézműves seregszemlét, amelyen minden évben mintegy 80 kiállító és 45 000 látogató vesz részt Spanyolország minden tájáról és külföldről is. Magyarország mellett például lengyel és marokkói mesterek is bemutatkoztak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 01. 13:54, csütörtök | Külföld

Lavrov: nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai

Nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki moszkvai, az európai biztonság kérdéseiről megtartott sajtótájékoztatóján.

2022. December 01. 13:52, csütörtök | Külföld

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

2022. November 30. 12:44, szerda | Külföld

Ukrajnát támogató és a tagállamok védelmét garantáló nyilatkozatot fogadtak el a NATO külügyminiszterei

A NATO külügyminiszterei kétnapos bukaresti tanácskozásukon Ukrajnát támogatásukról biztosító, a tagállamok védelmét garantáló, és a nyitott kapuk politikájának folytatását ígérő közös nyilatkozatot fogadtak el.

2022. November 29. 06:00, kedd | Külföld

Rekorderedményt értek el a legnagyobb autógyártók a harmadik negyedévben

Rekordszintű eredménnyel zárták a harmadik negyedévet a legnagyobb autógyártó cégek az EY nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság egy hétfőn ismertetett kutatása szerint.