Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2011. Február 15. 07:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Magyarország is azeri földgázt szállíthat

Magyarország is azeri földgázt szállíthat

Magyarország is részt vesz azt azeri földgáz Európába szállításában: erről állapodott meg Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn, a Bukarestben az AGRI-terv tagjaival. Azerbajdzsánnal, Grúziával és Romániával együtt évi


A találkozón Natig Aliyev azeri, Alexander Khetaguri grúz, Fellegi Tamás magyar és Ion Ariton román energiaügyekért felelős miniszterek megállapodtak abban, hogy a lehetőségekhez képest – a déli földgázkorridor ügyének előmozdítása érdekében – tovább erősítik együttműködésüket, ezzel segítve, hogy az AGRI földgázvezeték megvalósíthatósági tanulmánya legkésőbb 2012. április 1-ig elkészüljön. A felek megerősítették, hogy a projekttársaság tulajdonjogából, kötelezettségeiből és a jövőben realizálódó haszonból minden tag egyenlő arányban, 25 százalékos mértékben, részesedik. A fentiek szellemében a résztvevők a négyoldalú megbeszélés végén közös nyilatkozatot írtak alá.

A találkozón elmondott beszédében Fellegi Tamás hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett az AGRI projekt mellett, hiszen egyoldalú ellátási helyzete miatt érdekelt minden alternatív gázszállító útvonal kiépítésében és üzemeltetésében. A magyar-román gázrendszereket összekötő interkonnektor megépítésével és üzembe helyezésével az AGRI földgázvezeték is valós megoldást jelenthet Magyarország egyoldalú földgázfüggőségének enyhítése tekintetében úgy a források, mint a szállítási útvonalak diverzifikációjának területén. Meglátásunk szerint az AGRI egy megvalósítható projekt – szögezte le a miniszter.

Az AGRI projekt célja biztosítani, hogy az azeri földgáz eljusson Közép- és Délkelet-Európa államaiba. A projekt keretében az azerbajdzsáni Sangachal terminált csővezeték kapcsolná össze a Grúzia Fekete-tenger melléki Kulevi kikötőjével, ahol cseppfolyósító terminál építését tervezik. A cseppfolyós halmazállapotú földgázt tankerek szállítanák a romániai Konstanca kikötőjébe, ahonnan újragázosítást követően a román vezetékhálózaton jutna el a földgáz a felhasználókhoz Romániába és Magyarországra. Az AGRI projekt a tervek szerint 7 milliárd köbméter éves kapacitással bír majd. Jelenleg a projekt megvalósíthatósági tanulmánya készül; a munkálatokra hazai részről a Magyar Villamos Művek Zrt. kapott lehetőséget – derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).