Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2024. Július 25. 07:43, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Májusban több mint 10 százalékkal nőttek a reálbérek

Májusban több mint 10 százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023 szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.

Közleményében felidézte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján 2024 májusában továbbra is erőteljesen emelkedtek a bérek. A bruttó átlagkereset 652 ezer forintra nőtt, vagyis az előző év azonos időszakához képest több mint 84 ezer forinttal, azaz 14,8 százalékkal növekedtek a fizetések.

Kiemelte: a célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, 2024 júniusában a piaci várakozásokat felülmúlva 3,7 százalékot ért el. Ennek következtében 2023 szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje. Hozzátette, ebben nagy szerepet játszik, hogy a munkaadók és munkavállalók egyezségének köszönhetően példa nélküli módon, már 2023 decemberében sor került a minimálbér és a garantált bérminimum 15 százalékos, illetve 10 százalékos emelésére.

Az államtitkár kiemelte, egyre többen és egyre jobban keresnek: a Gyurcsány-korszakhoz képest a foglalkoztatottak száma több mint 1 millióval, míg egy átlagos dolgozó fizetése több mint háromszorosára nőtt.

Rámutatott: a reálbérek dinamikus növekedése és az óvatossági motívum oldódása elősegíti a fogyasztás bővülését, végső soron a gazdasági növekedést. Ötödik hónapja töretlenül növekszik a kiskereskedelmi forgalom, továbbá az év első felében közel 8 százalékkal bővült a turizmus a tavalyi rekordévhez képest - hívta fel a figyelmet közleményében az államtitkár.

Címkék: béremelés, reálbér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:44, csütörtök | Belföld

KSH: a bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt.

2024. Július 25. 07:41, csütörtök | Belföld

Új vasútvonal épül Szeged és Temesvár között

Magyarország és Románia közlekedési megállapodást írt alá, amelynek értelmében megkezdik a Szeged és Temesvár közötti vasútvonal építésének előkészületeit, valamint 2027-ig újabb határátkelőhelyet létesítenek

2024. Július 25. 07:36, csütörtök | Belföld

Legördült a zalaegerszegi gyártósorról a honvédség első magyar gyártású Hiúz harcjárműve

Legördült a zalaegerszegi gyártósorról a Magyar Honvédség első magyarországi gyártású Lynx KF-41 gyalogsági harcjárműve

2024. Július 25. 07:34, csütörtök | Belföld

Balesetet szenvedett és súlyosan megsérült egy motoros rendőr Budapesten

Személyautóval ütközött egy szabályosan közlekedő motoros rendőr szolgálatteljesítés közben Budapesten, a IX. kerületi Haller utcában szerdán, ennek következtében a villamossínekre zuhant