Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Január 28. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már 5 dimenzióban is látható a magzat

Már 5 dimenzióban is látható a magzat

A szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztikában – a fejlődési rendellenességek korai felismerésében – új távlatokat nyit a világújdonságnak számító 5 dimenziós ultrahang készülék – mondta Dr. Rigó János professzor, a I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A rendkívül korszerű képalkotó abban különbözik a 3D/4D ultrahang készülékektől, hogy a bonyolultságuk miatt nehezen elvégezhető mérési műveleteket leegyszerűsíti, felgyorsítja és a rutin gyakorlatban könnyen alkalmazhatóvá teszi. Ez azt jelenti, hogy gép automatikusan, nagy precizitású méréseket képes végezni.

A magzat fejlődésének ellenőrzéséhez, a terhességi kor megállapításához fontos a hosszú csöves csontok (comb-, felkarcsont) pontos méretének ismerete. A hagyományos ultrahang vizsgálat során a végtagok hosszának mérésekor számos hibalehetőség fordulhat elő, melyeket a készülék teljes mértékben kizár. Hasonló pontosságú mérésére képes a nyaki redő vastagságának meghatározásakor, amit a Down-szindróma szűrésénél alkalmaznak. Ezeket a méréséket automatikusan a gép végzi, kizárva a vizsgáló hibázási lehetőségét.

Az új készülék alkalmas valós 3 dimenziójú kép megjelenítésére 3 dimenziós TV-képernyő segítségével. Az eddigi 3 dimenziós ultrahang készülékek a térbeli képet kétdimenziós képernyőn jelenítették meg. Az 5 dimenziós ultrahang-diagnosztikai készülék professzionális képalkotó teljesítményének köszönhetően rendkívül élethű, nagyképernyős 3 dimenziós képben láthatják magzatukat.

A gép speciális tulajdonsága, hogy a 3 dimenziós információ digitalizált „szövettömb” formájában tárolható és továbbküldhető, így a vizsgálat távoli centrumokban, kórházakban a páciens jelenléte nélkül elvégezhető.

A készülék párizsi bemutatása után két hónappal most Magyarországon is debütál. Elsőként a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján mutatják be a készüléket egy ultrahang szimpózium keretében 2014. január 27-én.

A gép egyik fő alkalmazási területe a szülészet-nőgyógyászatban van, de számtalan más területen is használható, mint például pajzsmirigy, prosztata, vagy májrák korai diagnosztizálásában.

Dr. Rigó János professzor reményei szerint a készülék segítségével a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján is lehetőség lesz a közeljövőben rövidebb idő alatt, több összetettebb vizsgálat elvégzésére a hatékonyabb gyógyítás érdekében - írja honlapján a Semmelweis Egyetem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.