Városlista
2022. január 21, péntek - Ágnes

Hírek

2012. Július 25. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már gyermekkorban veszélyt jelent az elhízás a szívre

Már gyermekkorban veszélyt jelent az elhízás a szívre

Már az általános iskolás korú, súlyosan elhízott gyerekek is veszélyeztetik szívük egészségét - mutatott rá egy dán tanulmány, amelyről a BBC számol be.

Bár a szívbetegségek általában a középkorúaknál jelentkeznek, de a figyelmeztető jelek már 12 éves korban, vagy annál korábban is jelentkezhetnek, különösen az elhízott gyermekek tekintetében.

A tanulmányban részt vett 307 gyermek kétharmadánál már általános iskolás korban jelentkezett a szívbetegségek egyik leggyakoribb előjele, a magas vérnyomás.

Márpedig az elhízás egyre gyakoribb probléma és egyre fiatalabb korban kezdődik. A tanulmány szerint figyelemreméltó, hogy a 12 év alatti elhízott gyermekek 62 százalékánál már jelentkezett a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának valamilyen tünete/előjele. Mindez aggodalomra ad okod.

A megelőzés érdekében csupán egy dolgot lehet tenni: lefogyni, megállítani azt a folyamatot, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb probléma az obesitas.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 13:03, csütörtök | Életmód

Felfedezték a világ két legkisebb szárazföldi csigafaját

A világ legkisebb két szárazföldi csigafaját fedezte fel és írta le egy nemzetközi kutatócsoport, Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének munkatársa vezetésével.

2022. Január 19. 17:02, szerda | Életmód

A vegyi szennyezés túllépte az emberiségnek biztonságos határértéket

Egy új tanulmány szerint a vegyi szennyezés túllépte az emberiségnek biztonságos határértéket, olyan globális ökoszisztémákat fenyeget,

2022. Január 19. 05:00, szerda | Életmód

Az mRNS-vakcinák biztonsággal alkalmazhatók terhesség alatt is az EMA szerint

A koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és a születendő csecsemőknél, és biztonsággal alkalmazhatók terhesség alatt, vagy a közeljövőben gyermeket vállaló nőknél is

2022. Január 18. 13:05, kedd | Életmód

A klímaváltozás a koraszülésekkel is összefüggésbe hozható

Új kutatások szerint a terhesség alatt átélt hőség és a légszennyezettség koraszüléshez vezethet és életre szóló egészségkárosodást okozhat a születendő kisbabáknál.