Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Június 29. 07:13, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress

Már körözik Kadhafiékat

Már körözik Kadhafiékat

Elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság Mommer Kadhafi, Szaif nevű fia és a líbiai titkosszolgálat vezetője, Abdullah asz-Szenuszi ellen. A vád mindhármuk esetében emberiesség elleni bűntett. A Kadhafi vezette kormány elut

 

Az elfogató parancs alapja az a megállapítás, hogy a líbiai vezető hű rendfenntartó erők több száz fegyvertelen civilt gyilkoltak vagy sebesítettek meg az országban zajló demonstrációk 12 napja során, és sokukat börtönbe vetették. Az emberiesség elleni bűntényekkel vádolt elnök és segítőinek ügyével korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsa foglalkozott, majd a hágai bíróságnak adta át a feladatot. A testület döntése nyomán a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó és fenntartó116 országnak kötelessége elfognia a líbiai diktátort, annak fiát és a titkosszolgálat fejét.


Az ügyészségi álláspont szerint minél hamarabb el kell fogni a vádlottakat, hogy bűntetteket ne tudják eltussolni vagy megismételni – a Hágában dolgozó diplomaták szerint azonban úgy látják, az elfogatóparancs csak nehezíti a líbiai helyzet tárgyilagos, rendezését. A líbiai kabinet – kormányszóvivője útján – a döntést már a határozathozatal előtt visszautasította. Indoklásuk szerint a büntetőbíróság nem legitim szerv és egész tevékenysége kizárólag afrikai vezetők ellen irányul – írja honlapján az InfoRádió.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: líbia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.