Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2011. December 24. 13:26, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Már ő a főnök

Már ő a főnök

Először nevezte a hadsereg főparancsnokának a múlt hét végén elhunyt észak-koreai diktátor legkisebb fiát, Kim Dzsong Unt szombaton a helyi sajtó.

Eddig ez a cím a néhai Kim Dzsong Ilnek járt. A hatalmon lévő Koreai Munkáspárt központi lapja, a Rodong Szinmun szombati vezércikkében azt írta, hogy Kim Dzsong Unt a hadsereg főparancsnoki tisztségébe emelik, és a néppel együtt véghez viszik a megkezdett forradalmat Észak-Koreában.

Megvannak a képességei

A lap kiemelte az utód stratégiai és tábornoki képességeit is. Elemzők szerint az, hogy Kim Dzsong Unt nyíltan a hadsereg főparancsnokának nevezték, azt mutatja, hogy sikerült neki teljes mértékben összpontosítani a hatalmat, hiszen a Kim-dinasztia legfőbb támasza mindig is a hadsereg volt Észak-Koreában.

Mint ismert, hatvankilenc éves korában elhunyt Kim Dzsong Il, a sztálinista Észak-Korea első embere. A halálhírt az észak-koreai állami tévé jelentette hétfőn. Az észak-koreai vezetőt – aki hivatalosan a nemzetvédelmi bizottság elnökeként állt Észak-Korea élén, az államfői tisztséget névleg a parlament elnöke viseli – helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) érte a halál – közölte az állami tévé bemondója könnyek között.

„Szokásos” vidéki szemle

A KCNA állami hírügynökség közlése szerint a „kedves vezető” egy vonaton halt meg, egyik „szokásos” vidéki szemleútján, „testi és szellemi kimerültség” okozta szívelégtelenség következtében. A halál okát megerősítette az elvégzett boncolás is – számolt be róla az MNO.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 07:52, vasárnap | Külföld

A nemzetközi baloldali erők elleni küzdelemről tárgyalt Orbán Viktor az új argentin elnökkel

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepségére vasárnap kerül sor Buenos Airesben

2023. December 08. 14:40, péntek | Külföld

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként - jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

2023. December 08. 14:39, péntek | Külföld

Szijjártó Péter átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét

Átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kampalában.

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.