Városlista
2023. december 1, péntek - Elza

Hírek

2011. December 27. 08:12, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Már több mint 1200-an vesztették életüket a Fülöp-szigeteken

Már több mint 1200-an vesztették életüket a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigetek déli részén 1236-ra emelkedett a másfél héttel ezelőtti áradások és földcsuszamlás halálos áldozatainak a száma, s több mint 60 ezer ember vesztette el az otthonát.

Mindanao sziget déli részén december 17-re virradó éjszaka hatalmas trópusi vihar tombolt, s bár az időjárás-előrejelzések figyelmeztettek rá, a katasztrófa felkészületlenül, álmában érte a Mindanao északi részén lévő két nagyváros, Cagayan de Oro és Iligan, valamint a környező települések lakosságát. A pusztítás mintegy 600 ezer embert érintett a tájfunt ritkán látó vidéken.

A vihar okozta áradások falvakat mostak el, és sok embert kisodortak a nyílt tengerre. Ezért a halászok is csatlakoztak a haditengerészet, a rendőrség és a tűzoltóság kutatást végző egységeihez.

Az ENSZ 28 millió dollár segélyt kért az árvíz károsultjai számára.

A súlyos áradást és földcsuszamlást sokan a túlzott mértékű fakitermelésnek tulajdonítják. Mivel a hegyekből kivágott farönköket sodort le a víz, Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnök – aki februárban egy árvíz nyomán szigorú fakivágási tilalmat rendelt el – vizsgálatot szorgalmaz a tiltott fakitermelést végzők felderítésére.

A Mindanaón működő kommunista gerillák a katasztrófa hatására lemondtak arról, hogy megünnepeljék mozgalmuk létrejöttének 43. évfordulóját. Megígérték, hogy segítenek a bajba jutottakon, s kilátásba helyezték a szerintük környezetkárosításban vétkes multinacionális vállalatok megbüntetését.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon

2023. November 30. 09:17, csütörtök | Külföld

Megérkeztek Romániába a Norvégiától vásárolt első F-16-os harci repülők

Megérkezett Romániába a Norvégiától vásárolt első három F-16-os harci repülőgép - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).

2023. November 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Ferenc pápa még nincs jól, ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét

Ferenc pápa a szerdai általános audiencián azt mondta, hogy még nincs jól, s ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét influenzás megbetegedése miatt.