Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Augusztus 17. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már tudják, miért okoz agyzsugorodást a depresszió

Már tudják, miért okoz agyzsugorodást a depresszió

Genetikai magyarázatot találtak amerikai kutatók arra vonatkozóan, mi okozza az agy zsugorodását depresszió közben - számol be a Fox News. Rájöttek ugyanis, hogy a depresszióban szenvedő emberek agyának egyes területei kisebbek és kevésbé sűrűek, mint egészséges társaiké.

Az agysejteket összekötő, valamint a sejtek közti kommunikációban fontos szerepet játszó szinapszisok működését befolyásoló géneket egyetlen központi genetikai kapcsoló vezérli, ami úgy tűnik, hogy a depressziós emberek agyában túltermelődik - állapította meg az új tanulmány.

Amennyiben túl sok termelődik ebből a genetikai kapcsolóból, az rombolja az érzelmek szabályozásában és a tanulásban egyaránt részt vevő ingerületi köröket - magyarázta Ronald Duman, vezető kutató, a Yale Egyetem pszichiátria professzora.

Állati és emberi agyi képalkotó vizsgálatok során azt találták, hogy a depresszióban szenvedők agyának egy bizonyos területe, az úgynevezett dorzolaterális prefontális kéreg összezsugorodik. Az ebben a régióban található idegsejtek szintén kisebbek és kevésbé sűrűek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.