Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2010. Június 22. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Már lemondtak róla, de győzött az élni akarás

Már lemondtak róla, de győzött az élni akarás

Ismét úszni kezdett az a bálna, amelyik megrekedt a dániai Vejle-fjord sekély vízében. A vízi emlőst már napok óta locsolják az aktivisták, de pénteken bejelentették: hagyják békében elpusztulni.

 

„Ez fantasztikus, ez egy csoda" - mondta egy szemtanú az AFP hírügynökségnek. „Fél hét körül kezdett fújtatni, mozogni és úszni. Mindenki azt hitte, hogy haldoklik, de él" - tette hozzá. Több ezren utaztak már a nyugat-dániai Vejle-fjordhoz, hogy lássák a bálnát, amely még szerdán feneklett meg. Az önkéntesek és a természetvédelmi aktivisták azóta locsolták az emlőst, hogy ne száradjon ki a bőre, és próbálták egy hullám segítségével visszaterelni a nyílt vízbe. A helyi rendőrség szóvivője is megerősítette, hogy az óriás emlős - amelyet három-négy évesnek és 20-30 tonnásra becsülnek - ismét megmozdult, de nem a tenger felé, hanem a fjord mentén kezdett el úszni. „Az egyetlen esély, hogy egy áramlattal elhagyja a fjordot, már ha egyáltalán ki akar jutni, és képes is rá" - mondta a dániai vadvédelmi hivatal egyik munkatársa.



Néhány órával korábban az aktivisták úgy döntöttek, hogy hagyják természetes körülmények között, békében elpusztulni, ugyanakkor folytatták az állat locsolását. A szakértők is elmondták, hogy „szinte nincs esély" az életben maradására.



FH

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben