Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2010. Október 05. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Már négy életet ragadott el az iszapkatasztrófa

Már négy életet ragadott el az iszapkatasztrófa

Négyre emelkedett a kolontári iszapömlés következtében elhunytak száma, tisztázta a Hír Televízió 9 órai híradójának nyilatkozva az egymásnak ellentmondó híreket Illés Zoltán. A környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztróf

Még mindig ömlik a vörösiszap az ajkai MAL Zrt. tározójából, mivel a gáton egy hatalmas repedés tátong. Illés Zoltán a hírTV-nek elmondta: fennáll a veszélye, hogy ezen kívül még újabb helyen szakadhat át a gát, ezért felszólították a céget, hogy tegyenek meg mindent ennek megakadályozására. A környezetvédelmi államtitkár elmondta, hogy a vállalat előzetes katasztrófaterveiben negyed annyi kiáramló veszélyes anyaggal kalkuláltak, mint amennyi most elárasztotta Kolontár és Devecser térségét. Illés kijelentette: egyértelműen a MAL Zrt. a károkozó.

A szakpolitikus megismételte Hende Csaba honvédelmi miniszter azon kijelentését, hogy soha ilyen jellegű katasztrófa nem történt a világon, mivel a vízben kell lúgosítani a kiömlött iszapot. „Mindenképpen be kell avatkoznunk” - mondta Illés, ám az államtitkár felhívta a figyelmet a beavatkozás veszélyességére, ugyanis a túl sok gipsz, valamint kalcium- és magnéziumnitrát savassá teheti a folyóvizet.

Sugárveszélyt mérnek

A katasztrófavédelem speciális csoportja és a katonaság is folyamatosan méri, hogy van-e sugárveszély a Veszprém megyei Kolontáron. A helyszínen öt speciális vészhelyzet felderítő csoport dolgozik. A szakemberek a Marcal folyóba több tonna gipszet öntenek, ezzel szeretnék megelőzni a nagyobb természeti katasztrófát. A gipsz a vörös iszapot leköti és csökkenti a víz lúgtartalmát is. Megkezdődött a mentesítés is a településeken. Tila Károly, Kolontár polgármestere elmondta: először a közterületek, majd a lakóházak következnek, a munka azonban akár heteket is igénybe vehet.

Ellenőrző-áteresztő pontokat működtetnek

Az iszapömlés miatt lezárt valamennyi útszakasz járható már Veszprém megyében - a rendőrség azonban Kolontár és Devecser határában ellenőrző-áteresztő pontokat működtet, amelyeken egyelőre csak a helyi lakosokat engedik át. Devecsert és Somlóvásárhelyt már Ajka felől is meg lehet közelíteni. A rendőrség közlése szerint Devecsernél az átmenő forgalom is biztosított.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;