Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2010. Szeptember 22. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Már nem csak a nyugati világ problémája a túlsúly

Már nem csak a nyugati világ problémája a túlsúly

Friss egészségügyi felmérés szerint a dél-afrikai lakosság majd kétharmada túlsúlyos vagy kórosan elhízott. Ami még aggasztóbb, többségük a túlsúly ellenére is egészségesnek tekinti magát. A kutatók szerint az adatok egyértelműen

Hiába a sportos imázs?



Fokozatos a halálba eszik magát a szivárvány nemzet - állítja az egészségügyi cég, a GlaxoSmithKline (GSK) Dél-Afrikai társadalmáról nemrég közzétett felmérésében. A kutatás szerint a helyi állampolgárok 61 százaléka túlsúlyosnak, elhízottnak vagy már kórosan elhízottnak minősíthető. A cég szakértői szerint hiába a sportos kép, amelyet az ország önmagáról kialakított, a dél-afrikaiak 49 százaléka nem sportol, 71 százaléka sohasem diétázott, ráadásul a kilenc éven aluli gyermekek 17 százalékának súlya is jelentősen meghaladja az egészségesnek minősíthető szintet.



A GSK alelnöke, Jonathan Girling szerint a kutatás eredményei végérvényesen átírják azt az elképzelést, miszerint a tömeges elhízás csak a fejlett, nyugati államokra jellemző probléma lenne. A lakosság 80 százalékát reprezentáló eredmények szerint a probléma egész Dél-Afrika lakosságára jellemző, a kutatók ugyanis azt találták, a túlsúly legalább annyira gyakori az alacsonyabb státuszúak körében, mint a felsőbb társadalmi osztályokba tartozók esetében. A GSK szerint az életstílus, az étkezési szokások vagy a szegénység mind olyan faktorok, amelyek hatással vannak a fizikai állapotra. Az eredmények szerint Fokvárosban a legmagasabb az elhízás aránya, a kutatók szerint a helyiek 72 százalékának testtömege haladja meg az ideálist. Pretoriában a lakosok 68, Johannesburgban 59 százaléka küzd súlyproblémákkal.



A kutatás különösen aggasztó eredménye, hogy az adatok szerint jelentős szakadék tátong a valóság és az észlelés között. A túlsúlyosnak minősített válaszadók 78, a kórosan elhízottnak tekintett megkérdezettek 52 százaléka állította magáról, hogy egészséges. Bár 47 százalékuk elismeri, hogy szükségük lenne némi mozgásra, 42 százalékuknak egyáltalán nincsenek egészségügyi aggályaik. Mindemellett bár a dél-afrikaiak 74 százaléka úgy látja, polgártársai elhízottak, önmagát csak 34 százalék tekinti túlsúlyosnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt