Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Május 19. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Marad a 40 órás munkahét

Marad a 40 órás munkahét

A Munka Törvénykönyvének módosítása nem lesz olyan drasztikus, mint korábban híresztelték - nyilatkozta a köztévében Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár. A munkaerőpiac rugalmasabbá tétele miatt van szükség a módos

A törvénykönyvet négy kiemelt területen akarják megváltoztatni. Ezek a területek a próbaidő, túlmunka, heti munkaidő és szabadság kérdésével foglalkoznak. A jelenlegi szabályozás szerint a próbaidő alapesetben 30 nap (és maximum 3 hónap lehet), melytől a szerződő felek eltérhetnek, amennyiben erről megegyeznek. Az új szabályozás szerint a kollektív szerződés esetén a próbaidő lehetne hat hónapos is, de ezt a munkaszerződésben is rögzíteni kellene.

A szabadság időtartama nem változna, de kettőnél több részletben eddig csak a munkavállaló kérésére lehetett azt kiadni. Az új szabályozás szerint ezt már a munkáltató is megteheti, de ehhez indoklást kell csatolni. A másik módosítás az, hogy immáron nem két részletben kell kiadni a szabadságot, hanem csak egyszer kell legalább 14 napos szabadságot adni a munkavállalónak.

A 40 órás munkahét is megmarad, de a válság miatt bevezetett 36–44 órás munkahét tovább szolgálna. Ezt eredetileg 2011. december 31-éig lehetett volna alkalmazni, de ezt az időbeni korlátot törölni fogják a törvényből. Azonban a 44 órás többletmunkát, ha indokolatlanul várják el a dolgozótól, akkor kötelesek a rendes bér háromszorosát kifizetni számára. Az átfogó módosításokat ez év őszén, egy saláta törvény keretében fogják benyújtani – hangzott el a Magyar Televízióban.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.