Városlista
2024. szeptember 9, hétfő - Ádám

Hírek

2011. Január 08. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Marcal Teniszcentrum

Marcal Teniszcentrum: Amit a fallabdáról tudni kell

Marcal Teniszcentrum: Amit a fallabdáról tudni kell

A Marcal Teniszcentrumban mindezt Te is kipróbálhatod akár már 1000 Ft/fő/óra díjon! Ha nincs felszerelésed, az első alkalommal ingyenesen biztosítjuk Neked! Az oda látogató vendégeknek az épület alsó szintjén 3 fallabda pálya, 2 műanya

Fallabda története:

Az emberek évszázadok óta játszanak olyan ütős labdajátékokat, ahol a labdát vagy a falnak ütik vagy oda-vissza adogatják egymásnak egy háló felett. A 19. században ezek a játékok rendkívül népszerűek voltak, s ekkor született meg a rackets a londoni Flott börtönben. Ez nem egy elzárt épület volt, hanem egy falakkal körbezárt-őrzött nagy terület, amelyen belül a fogvatartottak szabadon mozoghattak és többek között sportokat is űzhettek. Ez a játék aztán a börtönből kiindulva nagyon népszerű lett az iskolákban, s állítólag a diákok miközben arra vártak, hogy bemenjenek a rackets-pályára egy másik teremben a falnak ütögették a labdát. Később rájöttek, hogy puhább labdával sokkal változatosabbak az ütések, maga a játék pedig jóval nehezebb. Az elnevezés, squash, angolul a következőket jelenti: szétlapít, összeprésel, valamint plattyan, tottyan - vagyis a puha labda "viselkedésére", az általa keltett hangeffektusra utal.

A játék lényege:

A játék lényegének felfogásához elég két perc: a szemben levő falnak kell nekiütni a labdát a kezünkben tartott ütővel, ha lehet, akkor úgy, hogy a visszapattanóval ne tudja ugyanezt szabályosan megtenni az ellenfél.

Pontozás:

Mérkőzéseken többnyire az úgynevezett "hagyományos" vagy "nemzetközi" pontozást alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy csak az a játékos szerezhet pontot, aki adogatott. Ha a menetet a másik játékos nyeri meg, akkor nem kap pontot, de megszerzi az adogatás jogát. Minden játszmát kilenc pontig játszanak. Az utóbbi években elterjedőben van az "amerikai" pontozási rendszert, mely szerint a labdamenetet az adogatástól függetlenül bármelyik játékos megnyerheti. Ebben a rendszerben 15 pontig játszanak. Jelenleg (2010) - (PAR – point–a–rally) -pontszámítási rendszer a legelterjedtebb - ami tulajdonképpen az "amerikai" 11 pontig menő változata. 10-10 után 2 pont különbséggel lehet megnyerni az adott játszmát. Az a játékos kerül ki győztesen, amelyik öt játszmából hármat megnyer, de olyan pontozási rendszer is létezik, melyben háromból két nyert játszma szükséges a győzelemhez.

Célcsoport:

Magyarországon a fallabda csak 20 éve honosodott meg, de manapság egyre közkedveltebb az amatőrök körében is. Egyre több squash pálya épül, már szinte minden vidéki városban találunk. A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség adatai alapján országszerte napi 4 ezren, havi rendszerességgel 30-40 ezren űzik ezt a sportot. Az országban eddig több mint félmillió ember próbálta már ki a fallabdát. Az igazolt versenyzők száma folyamatosan nő, jelenleg 445 versenyzőt tart számon a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség).Magyarországon a squasht mintegy 40 000 ember játssza heti szinten első számú szabadidős tevékenységként. A squasht játszók legnagyobb részben férfiak, 18 és 39 év közöttiek, legalább középfokú végzettséggel bírnak és városlakók.

A Marcal Teniszcentrumban mindezt Te is kipróbálhatod akár már 1000 Ft/fő/óra díjon! Ha nincs felszerelésed, az első alkalommal ingyenesen biztosítjuk Neked!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.

2024. Szeptember 08. 08:14, vasárnap | Helyi

Indul az új évad a Vaskakasban

Négy új előadással készül a 2024/25-ös évadra a Vaskakas Bábszínház.

2024. Szeptember 08. 07:13, vasárnap | Helyi

Szobrot állítottak szülőfalujában a hősi halált halt győri szerzetesnővérről

Életnagyságú bronz szobrot állítottak Mária Sebalda nővér tiszteletére szülőfalujában Érsekvadkerten. A Győrben hősi halált halt ápoló így halála után 79 évvel később végre hazatért.

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.