Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 17. 07:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Máris eredményt hozott a nemdohányzókat védő törvény

Máris eredményt hozott a nemdohányzókat védő törvény

Már érezhetőek a januárban életbe lépett Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény hatásai. A jelenleg is zajló Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés és a vendéglátóegységek levegőminőségének ellenőrzése ezeket monitorozza.

A passzív dohányosok megmentéséért és a dohányzás visszaszorításáért közösen tesz erőfeszítéseket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a WHO Magyarországi Iroda, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Országos Környezetegészségügyi Intézet.

Az ANTSZ által szervezett szerdai sajtótájékoztatón a dohányzás visszaszorításáért és a nemdohányzók védelmében összefogó szervezetek számoltak be jelenleg is folyó hatástanulmányaik eddigi eredményeiről. Ennek részeként a Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés elnevezésű kutatásban világszinten 13-15 éves korú fiatalok dohányzási szokásairól gyűjtenek adatokat az UNICEF-fel és az Amerikai Betegségmegelőző Központtal együttműködésben. A 2003-2008-as időszakra vonatkozóan Magyarországon egyöntetűen javultak a mutatók. A dohányzást kipróbálók aránya 66 százalékról 58 százalékra, a jelenleg dohányzók aránya 28 százalékról 23 százalékra csökkent. Az otthonában passzív dohányzásnak kitett fiatalok köre szűkült leglátványosabb mértékben: 84 százalékról 43 százalékra, azaz a felére.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény hatásfelmérésének egy másik elemeként a szórakoztatóegységek és vendéglátóegységek beltéri légszennyezettséget vizsgálták. Beregszászi Tímea, az Országos Tisztiorvosi Hivatal megbízott osztályvezetője a kutatás módszertanát részletezte. Ennek értelmében öt különböző típusú vendéglátóegységben végeztek szállópor koncentrációra vonatkozó méréseket. A koncentrációnak a 2,5 μm alatti tartománya (PM2,5) a tiltó intézkedések hatására 89 százalékos csökkenést mutatott. Igazolták azt is, hogy a belső terekben a magas 2,5 μm alatti szállópor koncentráció legfőbb forrása a dohányfüst.

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos elmondta, a nemdohányzók védelmében hozott jogszabály kifogásoltsága 5, 3 százalékról 1, 4 százalékra esett vissza, vagyis a dohányzók is támogatják a dohányzás elleni intézkedéseket. Akár csak a WHO, amelynek képviseletében Pusztai Zsófia, újságírói kérdésre kifejtette, valamennyi ajánlásukat beépítették a törvényjavaslatba, s nagyon örültek, hogy ezt harmadszorra már sikerült is elfogadtatni az országgyűléssel.

A közösségi területekre vonatkozó dohányzási tilalom támogatottsága is nőtt. A képviseletvezető beszámolt arról is, hogy ez az egyetlen olyan WHO-egyezmény, amely nem csupán ajánlást fogalmaz meg, hanem kötelezettségeket ír elő a tagországok számára, s Magyarország az első tíz ország között van, akik bevezették a szigorú intézkedéseket.

Vokó Zoltán, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója elárulta, egyetlen területen még sok a teendő. A fiatalok ugyanis továbbra is szinte akadálytalanul tudnak dohányáruhoz jutni, mivel a kereskedők az adatok szerint 50 százalékban kiszolgálják őket a tiltó rendelet ellenére. Márpedig a cél az lenne, hogy senki ne dohányozzon, mivel, a mai ismereteink alapján fogyasztói felét elpusztítja ez a termék. Pusztai Zsófia szerint ezen adópolitikával, a jövedéki adó további emelésével lehetne változtatni.

A nemdohányzók védelmében hozott törvény egyéb, a WHO által szervezett beavatkozásokkal is kiegészül, melyek a rászokás megelőzését szolgálják. Ilyen a kommunikációs kampány vagy az óvodai és iskolai megelőző programok. A fiatalok dohányzási szokásairól május 4. és 24 között gyűjtenek információkat, ebben 160 iskola vesz részt. Az előzetes eredmények júliusban várhatók.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni