Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Február 11. 18:12, kedd | Külföld

Másfél év múlva lehet csak elérhető védőoltás a koronavírus ellen

Másfél év múlva lehet csak elérhető védőoltás a koronavírus ellen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója kedden Genfben azt mondta, nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is a \"COVID-19-ként\" elnevezett új koronavírus útján gyorsan terjedő kínai tüdőgyulladás-járvány.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz szerint azonban megfelelő fellépéssel valós esély van a kór terjedésének megállítására.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz a kór elleni gyógyszerek és védőoltások kifejlesztésének elősegítésére szervezett kétnapos genfi konferencia kezdetén arra szólította fel a világ államait, hogy osszák meg egymás között a vírusmintákat, fokozzák az együttműködést.

"A védőoltás csak 18 hónap múlva lehet elérhető a vírus ellen, így addig is a jelenleg rendelkezésre álló módszereket kell alkalmazni a terjedés fékezése érdekében" - mondta.

Azt is mondta, a vírust COVID-19-nek nevezték el, erre az esetleg pontatlanságokat vagy stigmatizáló megfogalmazásokat használó más nevek kiküszöbölésére van szükség.

A WHO irányelvei értelmében tilos bizonyos földrajzi hely, embercsoport vagy állatfaj után elnevezni az új vírusokat.

A főigazgató elmondta, hogy Kínában már 42.708 ember fertőződött meg, és 1017-en meghaltak.

A fórumon 400 kutató és hatósági szakember vesz részt, Kínából és Tajvanról videokonferencián követik a történéseket.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz azt mondta, eddig a megbetegedések 99 százaléka Kínában történt. Megítélése szerint azonban a járvány nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is.

Elmondta, hogy sok a kérdés a vírus keletkezésével kapcsolatban, ugyanis a betegség először a közép-kínai Vuhan vadpiacán jelent meg, majd "áttörte a fajok közötti akadályt", és cseppfertőzéssel már emberről emberre is terjed.

A főigazgató reméli, hogy a mostani találkozó eredményeképpen kialakul a kutatások menetének terve, amelyhez a kutatók és az adományozók igazítani tudják saját tevékenységüket.

A betegség elleni küzdelem elsődleges feltétele az együttérzés, a szolidaritás. Ez áll a vírusminták egymás közötti megosztására is. Tedrosz Adanom Gebrejeszusz azt mondta, a járvány leküzdésére nyitott, igazságos és tisztességes adatmegosztásra van szükség.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/EPA/FeatureChina/Jüan Cseng

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -