Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Február 27. 15:40, kedd | Helyi

Másolat készült a Könnyező Szűzanya-kegyképről

Másolat készült a Könnyező Szűzanya-kegyképről

Kemenes Edith festőművész a kegyképről az elmúlt években három másolatot készített a Győri Egyházmegye felkérésére, a legutóbbit januárban adta át dr. Veres András megyéspüspöknek.

Az első a Walter Lynch ír püspök – aki az írországi katolikusok ellen irányuló üldözés idején, a 17. század közepén a kegyképet Győrbe hozta – egyházmegyéjéhez tartozó Loughrea Szent Brendan-székesegyházában lelt otthonra 2003-ban.

A másolat érdekessége, hogy az nem egyezik meg mindenben az eredetivel: nincs korona a kis Jézuson, s a Márián lévő sem hasonlít az eredetihez. Ha azonban a kegykép koronáit, amelyek csak a 19. század második felében kerültek a képre, eltávolítanánk, akkor e másolatot láthatnánk.

A második másolat 2006-ban került a lyoni bazilika altemplomába, ahol híres Mária-kegyképek másolatait gyűjtik.

Kemenes Edith a harmadik kegyképmásolatot 2018 februárjában adta át Veres András megyéspüspöknek. Ez az alkotás a művésznő ajándéka a Győri Egyházmegye számára.

„Tudatosan törekedtem arra, hogy csendben, nyugalomban, összeszedetten készítsem el a másolatokat. Az eredeti kép látványvilágán túl igyekeztem visszaadni a Szűzanya fiatalságát, szomorúsággal, aggodalommal vegyes örömét. Hiszen egy édesanya gyermeke iránti szeretetében mindig ott van az aggodalom. Ugyanakkor mindegyik munkafolyamat során végigkísért az a gondolat, hogy »nem csak« egy édesanyát, hanem az Istenszülőt mintázom meg” – számolt be Kemenes Edith az alkotás lelki dimenziójáról. A technikai kivitelezéssel kapcsolatban elárulta, hogy nem a vászonra vetítette, hanem fénykép alapján festette meg a Könnyező Szűzanyát a gyermek Jézussal.

Kemenes Edith Nagybányán született 1964-ben. A helyi festőiskolában tanult, majd Marosvásárhelyen folytatta képzőművészeti tanulmányait. A tanulmányok ideje alatt országos és világversenyeken is részt vett, amelyeken számos díjjal jutalmazták alkotásait. Családjával 1990-ben költözött Erdélyből Győrbe. Gyakran látogat a győri Székesegyházba, hívőként, alkotóként egyaránt nagy hatással van rá az Írországból származó Könnyező Szűzanya kegyképe.

Forrás/fotó: Győri Egyházmegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.