Városlista
2021. május 15, szombat - Zsófia

Hírek

2020. November 01. 17:39, vasárnap | PR
Forrás: (x)

MatiPro - mire figyeljünk, ha használt autót vásárolunk

MatiPro - mire figyeljünk, ha használt autót vásárolunk

Mire figyeljünk, ha használt autót vásárolunk Az alábbi cikkünkben összegyûjtöttünk néhány tippet, hogy mire érdemes ügyelnünk, ha használt autót szeretnénk vásárolni.

A meghirdetett ár az esetek többségében az autó állapotához mérten kerül meghatározásra, így a legolcsóbb lehetõség nem mindig jelent jó vételt is. Ha túl olcsó ahhoz, hogy igaz legyen, érdemes elgondolkoznunk azon, hogy a jármû esetleg sérült vagy hibás. Ha egy bizonyos típus mellett döntöttünk, célszerû itt is utána járni a lehetséges buktatóknak, pl. mik lehetnek a visszatérõ hibák, milyen motorral, váltóval ajánlják vagy éppen lebeszélnek minket a jármû megvásárlásáról. Ha megtaláltuk álmaink autóját, vegyük fel a kapcsolatot a kereskedõvel vagy tulajdonossal és még a megtekintés elõtt informálódjunk a kiszemelt autóval kapcsolatban.

A felmerülõ kérdések között szerepelhet például, hogy külföldrõl behozott vagy magyar autóról van-e szó, megvan-e minden gyári kulcsa, volt-e fényezve, van-e vezetett szervízkönyve, hány tulajdonosa volt, volt-e összetörve illetve vásárlás elõtt hajlandó-e az eladó velünk együtt bevinni az autót egy kijelölt márkaszervízbe átvizsgálásra. Ha az eladó ebbe nem egyezik bele, nem biztos, hogy mindent a valóságnak megfelelõen mondott el az autóról. Lehetõségünk van az autó alvázszámát is elkérni, amit többek között a https://www.autodna.hu oldalon ellenõrizhetünk. Amennyiben ezekre a kérdésekre értékelésünk szerint megfelelõ válaszokat kaptunk és még mindig tetszik az autó, egyeztessünk idõpontot és nézzük meg személyesen is.

A személyes megtekintés során elõször járjuk körbe az autót. Amennyiben a hirdetésben sérülésmentesnek van feltüntetve, segítségünkre lehet egy festékmérõ, amellyel könnyen megállapítható, hogy volt-e fényezve a gépjármû, így egy esetleges sérülés is kiderülhet. Festékmérõ hiányában a szemünkre kell hagyatkoznunk. Érdemes ellenõrizni, hogy passzolnak-e az illesztések és utána nézni az esetleges színeltéréseknek, festékhólyagosodásoknak, beázásnak illetve rozsdásodásnak. Tanácsos szemügyre venni az adott elem tartó csavarjainak kopottságát is, valamint az autó alját, a küszöböt, a sárvédõt, a féktárcsák és a betétek állapotát. A közeli cserére figyelmeztet a másfél-két milliméternél nagyobb váll a tárcsa szélén és annál vékonyabb kopóréteg a betéten.

Nézzünk be a motorháztetõ alá is: elõször a nívópálcát ellenõrizzük, így egyszerre kaphatunk képet az olaj szintjérõl és állapotáról is. Fordítsunk figyelmet az olajbetöltõ sapkára is, rossz jel, ha fekete, vagy sötétbarna szín helyett fehér, habos anyag nyomait látjuk, mert ez az jelenti, hogy az olajba hûtõvíz folyik Célszerû mérlegelni, hogy hány éves autót veszünk, mire fogjuk használni azt, vagyis érdemes-e a javítással bajlódni. Vizsgáljuk meg a motorteret is, hogy találunk-e olajfolyásra utaló nyomokat. Ha poros és száraz a motortér, biztosak lehetünk benne, hogy nem próbálták elfedni mosással a hibákat. Ellenõrizzük azt is, hogy az alvázszám egyezik-e a forgalmiban szereplõ számmal. Ha mindezek után is rendben van minden, vigyük el az autót egy próbaútra. Motorindításnál (legjobb, ha hideg motorral tudjuk indítani) figyelni kell a hangokra, arra, hogy a motor nehezen vagy könnyen indul-e, füstöl-e vagy sem. Ha mindent rendben találtunk, indulhatunk!

A próbaút során kiderül, hogy mennyire tetszik a kiválasztott autó, megfelel-e az elvárásainknak. Ha lehetõséget adott rá az eladó, ne hagyjuk ki a kijelölt márkaszervízben történõ átvizsgálást, ahol meg tudják mondani, hogy mikor mit kell cserélni, milyen rejtett hibákkal rendelkezik az autó. Ez a szervízvizsgálat legtöbbször csak párezer forintba kerül és hasznos lehet, ha használt autó vásárlása mellett döntünk. Ne legyenek azonban irreális elvárásaink: nem létezik hibátlan használt autó. Mindig érdemes átgondolni, hogy az autó ára mennyire van összhangban a korával és a javítási költségekkel. Utolsó lépésként ne felejtsük el a papírok ellenõrzését sem. Forgalmi és törzskönyv is szükséges, ha magyar papíros jármûvet vásárolunk. Az adásvételi szerzõdést azzal kössük, akinek a neve a törzskönyvön szerepel. Külföldi autó esetében nemcsak a törzskönyv és forgalmi kell (mindkettõ megjelenése eltér a magyar papírokétól), hanem még egy vizsgapapír is. Amennyiben az autó az Európai Unió területén kívülrõl érkezik, azt is vizsgáljuk meg, hogy rendben vannak-e a vámmal kapcsolatos dokumentumok.

Bővebb információ és külföldi autó kereső itt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 11. 18:21, kedd | PR

Így indulhat újra edzőtermed a koronavírus után

Előbb, vagy utóbb, de egyszer vége lesz a járványnak, és sok edzőterem, illetve fitnesz stúdió tulajdonosai már most azon gondolkodnak, hogy hogyan népszerűsítsék létesítményeiket a testmozgás szerelmesei számára.

2021. Május 10. 09:20, hétfő | PR

Biztonság négy keréken – a gurulóállványokról

A kisebb-nagyobb építési és ehhez kapcsolódó munkák esetén sokszor kell az ég felé törnünk és több méteres magasságokban végezni a munkánkat.

2021. Április 28. 07:35, szerda | PR

Bútorfelújítás házilag: tippek és trükkök

Nagyobb átalakítások vagy felújítás alkalmával sokan úgy gondolják, hogy ki kell dobni a meglévő bútorokat, és újakat kell beszerezni.

2021. Április 27. 10:34, kedd | PR

Bővül és megújul a varsányi általános iskola

Új tantermekkel és szaktantermekkel, tornateremmel, valamint többi közt műanyag borítású sportpályával is bővül a hamarosan megújuló Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola.