Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2010. Május 16. 11:01, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Mediterrán ciklon: Győr megyében is vihar és heves széllökések várhatók

Mediterrán ciklon: Győr megyében is vihar és heves széllökések várhatók

A hétvégén egy mediterrán ciklon vonul át felettünk sok csapadékkal és viharos szelekkel. A ciklon csapadékzónájának első hulláma már ma elért bennünket, aminek köve

Az esős idő hétfőn is folytatódik, és a nyugati és középső megyékben újabb 10-15 mm csapadék hullhat.

100 km/óra feletti széllökések is lehetnek

A sok csapadék viharos szelekkel párosul. Az északnyugati szél a ma esti óráktól kezdve a Dunántúlon egyre többfelé eléri a viharos fokozatot: a Dunántúl északi megyéiben a széllökések elérhetik a 70-80 km/órát. Az éjszaka folyamán aztán tovább erősödik a légmozgás, Győr, Vas, Veszprém és Fejér megye területén többfelé kell 90-100 km/órás szelekkel számolni, de a Balaton és a Bakony térségében a legerősebb széllökések elérhetik a 110 km/órát is. Délelőtt továbbra is a Veszprém és Fejér megyében várhatók a legerősebb, 90-110 km/órás szelek. A nap folyamán aztán valamelyest mérséklődik a szél, de így is többfelé lehetnek 70 km/óra fölötti széllökések - a főváros térségében is.

Növekvő ár- és belvízveszély

A nagy mennyiségű csapadék következtében, főképp, hogy az elmúlt napokban felhőszakadásszerű esőzésekre került sor, folyóinkon áradás kezdődhet, egyúttal pedig a belvizes területek nagysága is várhatóan emelkedni fog.

Az áradások elsősorban a Tiszát és mellékfolyóit érintik majd, a Tisza felső szakaszán akár harmadfokú árhullám is levonulhat a hét elején, és árhullám fenyegeti számos mellékfolyóját is. A legsúlyosabb áradások a Sajón, a Bodrogon és a Hernádon alakulhatnak ki, ahol akár minden idők legnagyobb vízállását mérhetik majd a szakemberek.

Közel 10 fokkal marad el a hőmérséklet a megszokottól

A ciklon hidegfrontja mögött az erős északias áramlással egyre hidegebb légtömegek érkeznek a Kárpát-medencébe. Vasárnap a Dunántúlon és a középső megyékben 10 fok alatt marad a csúcsérték, és a Tiszántúlon is csak pár fokkal melegszik e fölé a levegő. A legmelegebb a Nyírségben várható, 13, 14 fokkal. Ezzel az Alföld északi részén is 6-7 fokkal esik vissza a hőmérséklet szombatról vasárnapra. sszességében a május közepe tájt megszokott értékektől közel 10 fokkal maradnak el a csúcsértékek.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 09:11, szombat | Helyi

Keglovich-kupa: kiesett a Győrszentiván és a Bácsa

Az alacsonyabb osztályú Ásványráró és a Győrasszonyfa megtréfálta a papíron erősebbet a Keglovich László Vármegyei Kupa 3. fordulójában.

2024. Augusztus 31. 08:14, szombat | Helyi

Egy osztállyal kevesebb iskolakezdő: még éretlenek voltak

Jóval kevesebb az elsős gyerek Jánossomorján a megszokottnál: kettő helyett csak egy osztály indul a központi iskolában, egy pedig a tagiskolában.

2024. Augusztus 31. 07:10, szombat | Helyi

Félresikerült túra, fél kenuval jöttek vissza a vendégek

Idén már a második kenuja törik el a szigetközi víztúráztatással foglalkozó Szürkehódosoknak. A képen láthatónak csak az egyik fele van meg, a vendégek így hozták vissza.

2024. Augusztus 30. 09:15, péntek | Helyi

Benkovich Ferenc visszatér, de nem Győrben, Bezenyén misézik

A kényszernyugdíjazott plébános tartja jövő vasárnap a búcsúi szentmisét a bezenyei Kisboldogasszony templomban, a szertartás délelőtt 10.00 órakor kezdődik.