Hírek
2012. November 27. 05:00, kedd |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Még mindig homály fedi a koffein és a diabétesz közötti kapcsolatot
Egy nemrégiben készült új amerikai tanulmány megerősítette azt, ami már korábban is tény volt, hogy a cukros italok növelik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát, arra vonatkozóan azonban még mindig nem tudnak pontos választ adni a szakemberek, hogy a koffein vajon gyorsítja vagy lassítja ezt a folyamatot - írja a Fox News.
A tanulmány keretében több mint százezer férfit és nőt követtek nyomon 22 éven keresztül. Azt állapították meg, hogy azoknál, akik sok cukros italt fogyasztottak, 23 százalékkal volt nagyobb a valószínűsége a diabétesz kialakulásának összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem fogyasztottak. A rizikó azonban ugyanakkora volt attól függetlenül, hogy az ital tartalmazott-e koffeint, vagy sem. Azonban mind a koffeines, mind a koffeinmentes kávé esetében enyhén csökkent a cukorbetegség kockázata.
'Azt találtuk, hogy a koffein egyáltalán nem befolyásolja a betegség kockázatát' - mondta Dr. Frank Hu, a Harvard Egyetem professzora. 'A kávé hasznos lehet, s a koffeinnek nem úgy tűnik, hogy akár pozitív, akár negatív hatással lenne a cukorbetegség kialakulására' - tette hozzá.
Arra már számos korábbi tanulmány rámutatott, hogy az üdítőital rendszeres fogyasztása - akár cukorral, akár mesterségesen ízesített - fokozott rizikófaktort jelent a betegség kialakulásában.
Az utóbbi évtizedben a kutatók azt feltételezik, hogy a koffein átmenetileg megakadályozza, hogy a cukor a testben hatékonyan felszívódjon. Ez arra utal, hogy a koffein és az édesített italok együttes hatása meggyorsítja a betegség kialakulását. Ezzel szemben más kutatások a koffein jótékony hatására lettek figyelmesek és szerintük annak éppen ellenkező hatása figyelhető meg.
A vitatott kérdés tisztázására az Amerikai Diabétesz Társaság 75 ezer nő és 39 ezer férfi egészségügyi szokásait elemezte hosszú távú tanulmányában. Azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak cukros üdítőitalokat jelentősen - 23 százalékkal - megnőtt a diabétesz kockázata, mint azoknál, akik nem ittak.
Mindazonáltal a kávézók szemben a kávét nem fogyasztókkal némileg alacsonyabb rizikófaktort mutattak. Függetlenül attól, hogy koffeines vagy koffeinmentes kávét fogyasztottak, a nők körében 8, a férfiak esetében 4 százalékkal a koffeines, 7 százalékkal a koffeinmentes csoportban alacsonyabb volt a diabétesz kialakulásának kockázata, szemben azokkal, akik nem fogyasztottak kávét.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Július 27. 06:00, szombat | Életmód
A Magyar Posta saját halottjának tekinti a Szankon elhunyt kézbesítőt
A Magyar Posta saját halottjának tekinti a Szank településen elhunyt kézbesítőt, akit munkavégzés közben rovarcsípés ért, és a fellépő allergiás reakció következtében meghalt - közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. Július 26. 07:44, péntek | Életmód
Súlyos betegségből felgyógyult gyermekek és családjaik nyaralnak Balatonfűzfőn
2024. Július 25. 07:38, csütörtök | Életmód
EU-jelentés: hétfőn is megdőlt a globális melegrekord
Megdőlt hétfőn az egy nappal korábban az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus által mért melegrekord: július 22-én 17,15 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet a bolygón
2024. Július 24. 08:10, szerda | Életmód
Több mint nyolcvan éve a múlt vasárnap volt a legmelegebb nap a világon
Vasárnap, július 21-én mérték a legmagasabb hőmérsékletet a világon a feljegyzések kezdete, azaz 1940 óta; a globális átlagos felszíni hőmérséklet ezen a napon 17,09 Celsius-fok volt