Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Május 30. 07:30, csütörtök | Belföld

Meg van a Parlamentnél elsüllyedt turistahajó, sokan eltűntek, 16 embert még keresnek

Meg van a Parlamentnél elsüllyedt turistahajó, sokan eltűntek, 16 embert még keresnek

Heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a fővárosban, a Dunán a Parlamentnél és az egyik elsüllyedt.

A balesetnek hét könnyű sérültje van, őket kihűléses tünetekkel vitték kórházba. Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. 16 ember eltűnt. Nagy erőkkel folyik a mentés a Duna teljes magyarországi szakaszán, amelybe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak.

A Hableány nevű turistahajó egy nagyméretű szállodahajóval ütközött szerdán este a Parlament közelében, a szakadó esőben. A nagy hajó elsodorta és maga alá gyűrte a kisebbet. A turistahajó gyorsan elsüllyedt. A roncsot a Margit híd pillérétől három méterre, a Duna mélyén találták meg. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni. A hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott. Eddig 19 embert sikerült kiemelni a vízből, közülük heten meghaltak. Volt olyan áldozat, akit több kilométerre a baleset helyszínétől, az M0-s déli hídjánál találtak meg. Hét embert vittek kórházba kihúléses tünetekkel. A kimentettek közül több embert újra kellett éleszteni.

16 embert még keresnek. A teljes magyarországi szakaszon kutatnak

A hatóságok a Duna teljes magyarországi szakaszára elrendelték a kutatást, műszerekkel és búvárokkal keresik az eltűnteket. A mentésbe a rendőrök és a tűzoltók mellett katonák is bekapcsolódtak.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az áldozatok, az eltűntek vagy a kimentettek között vannak-e a személyzet magyar tagjai.

A mentést nehezítette a szakadó eső, az erős szél, a sötétség, a víz alacsony hőmérséklete, továbbá az, hogy a Duna árad és a folyónak erős a sodrása. A budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint. Jelenleg 5 méter körüli a vízállás. A víz 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.

Kihűlés, sokk

Zacher Gábor toxikológus az M1 csatornának nyilatkozva arról beszélt, hogy a kihűlés komoly fenyegetést jelent, és a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.
Helyszínen a belügyminiszter

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint a keresés elhúzódó folyamat lesz.

A helyszínre érkezett szerda éjjel Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is. Horváth Ildikó a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját. A rendőrség csütörtök délelőttre ígért részletes tájékoztatást a balesetről.

Az áldozatok azonosítását a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársai segítik.

Kormányszintű operatív csoport alakult

A külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök az ország turistáit ért magyarországi vízi balesettel kapcsolatban. Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyenek meg minden lehetséges intézkedést a balesetet szenvedett dél-koreai turisták megsegítésére.

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági hivatalvezetőjétől. A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.

Műszaki hibáról nem tudnak

A Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője,Tóth Mihály azt mondta, rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak. A Panorama Deck Kft. "minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében". A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik - tette hozzá.

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a cég flottájának 2003-óta.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/Szigetváry Zsolt; MTI/Mihádák Zoltán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.