Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Január 13. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Még mindig áll a vörösiszap a termőföldeken

Még mindig áll a vörösiszap a termőföldeken

Belvíz nehezíti a vörösiszappal elöntött külterületek kármentesítését. A termőföldeken még mindig több centiméter vastagságban áll a veszélyes anyag. A gazdák nagy része úgy döntött, hogy eladja földjét az államnak. A miniszter


A katasztrófa után három hónappal még mindig áll a vörösiszap a termőföldeken. A szennyezett terület körül most árkokat ásnak, hogy megvédjék a tisztán maradt részeket.

Minden harmadik tulajdonos döntött úgy, hogy eladja földjét az államnak. Ez mintegy 200 hektárnyi területet érint. Földcserét 14-en kértek. A kárfelmérés még tart. A Nemzeti Földalap a jelenlegi piaci áron veszi át a földeket. Szabó Csaba miniszteri megbízott elmondta, a katasztrófa előtti és utáni ár közötti különbözetet valószínűleg a kármentesítési alapból fogják lehívni.

Az iszappal elöntött területek mentesítését a belvíz is nehezíti. Csaba Attila, a Mecsekérc Zrt. projektirányítója elmondta: az érintett területek vízfolyások környékén vannak, ezért jelenleg nagy részük vízzel borított. Így - ahogy fogalmazott - ők is „szenvednek” a belvizes, sáros részekkel .

A külterületek mentesítése a jelenlegi számítások szerint 8,2 milliárd forintba kerül.

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.