Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Június 09. 14:33, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Még több mint négyezer ember nem tud hazamenni

Még több mint négyezer ember nem tud hazamenni

Az éjszaka folyamán sehol sem volt vízbetörés és újabb kitelepítés Borsod megyében. Jelenleg még 4200-4300 ember nem tud hazamenni, mert lakóházaik vízben állnak – tájékoztatott Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kijelölt kormány

Dobson Tibor elmondta: már megindult a „spontán visszatelepülés", de a szakemberek ezt senkinek nem javasolják addig, míg az ár le nem vonul és az elöntött területeket nem tudják fertőtleníteni, mivel a víz mindenhol kimosta a szennyvízaknákat, sőt rengeteg állattetem is van az elöntött területeken, emiatt viszont komoly fertőzésveszélynek teszi ki magát, aki idő előtt hazamegy. Fontos továbbá, hogy az épületek állapotát is ellenőrizzék, hiszen eddig nagyjából száz ház omlott össze a megyében. Dobson Tibor kiemelte: a fosztogatók ellen a településeket a rendőrség géppisztolyos járőrökkel védi.

Jelenleg nagyjából 15 ezren vesznek részt a védekezésben, ez háromezerrel kevesebb a korábbinál, és tovább csökkenhet a nap folyamán. A szóvivő elmondta: a pénzügyőrök és a rendőrök egy része hazament.


Jelenleg 28 borsodi településen kell forralni a vizet iváshoz. Alsózsolcán, Sajópálfalván, Szikszón, Sajóvámoson és számos környező településen pedig palackos és zacskós vizet osztanak, illetve lajtos kocsik segítségével látják el ivóvízzel a lakosságot. A szóvivő szerint az emberek ellátása zavartalan.

Jelenleg még Hernádszentandrást, Tornabarakonyt és Tornaszentandrást veszi körül teljesen az árvíz, de már itt is jelentős az apadás. A Hernád-Sajó torkolat kivételével a térségben mindenhol csökken a vízszint. Sajóládon, Bőcsön, és Ónodon viszont még mindig nehéz a helyzet, megfeszített műszaki védekező munka zajlik, míg máshol már csak figyelőszolgálatot tartanak fenn, illetve szivattyúznak és az utómunkákat végzik.


Az árvizes területeken vadászati tilalom van érvényben, illetve mindenhol menteni kell a vadat. A következő nagy feladat pedig majd a szúnyogirtás lesz - tette hozzá.

A Duna csütörtökön vagy pénteken tetőzik Bajánál illetve Mohácsnál, itt figyelőszolgálat működik jelenleg, és a gátakat erősítik. A folyó felső szakaszain már az árvízi utómunkákat végzik és szivattyúznak. Itt a kitelepített 80 ember lassan visszamehet otthonába, de a fertőtlenítést még ezeken a területeken is el kell végezni. A Tisza jövő héten kedden tetőzhet 10 méteren Szolnoknál, itt mindenhol zajlik a védekezés.

A belvízzel elöntött terület nagysága jelenleg az országban összesen 219 ezer hektár, amiből 112 ezer hektár a vetés-szántó.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett