Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 28. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

MegaFon: Jön az orosz telekom óriás

MegaFon: Jön az orosz telekom óriás

Ma debütál a moszkvai és a londoni parketten a második legnagyobb orosz telekommunikációs cég, a MegaFon. Piaci információk szerint a kibocsátási ár a tervezett 20-25 dolláros sáv aljához közelíthet. Egy nagyobb intézményi befektető állítólag a felkínált csomag több mint tizedét vinné - írják a KBC Equitas elemzői.

A vállalat a jövőben az orosz adatszolgáltatási piac kínálta növekedési potenciált szeretné kihasználni, amihez minden esélye megvan, hiszen az élen jár a gyorsabb adatszolgáltatást biztosító újabb technológiák bevezetésében.

A MegaFon részvényeinek 15 százaléka cserélhet gazdát az IPO során, ami a korábbi tervezett 15-20 százalékos sáv aljának felel meg. 10 százalékos csomagtól a svéd TeliaSonera válna meg, a fennmaradó 5 százalékot pedig maga a MegaFon értékesítené.

Egy nagyobb globális befektetési alapkezelő a felkínált mennyiség több mint tizedére tett vételi ajánlatot a Reuters információi szerint, míg a Bloomberg értesülései arról szólnak, hogy nem lesz gond a lefedettséggel, miután kellő mennyiségű vételi ajánlat érkezett.

A tranzakciót követően a leggazdagabb orosz, Alisher Usmanov marad a társaság maghatározó tulajdonosa az AF Telecom Groupon keresztül 50 százalékos pakkjával. A TeliaSonera részesedése 25 százalék felett maradhat, míg a MegaFon sajátrészvény állománya 10 százalék alá süllyedhet.

A Goldman Sachs idejekorán kilépett a tranzakció lebonyolítói közül, ami negatív jelzés lehet a befektetők számára. A befektetési bank lépése azzal hozható össze, hogy az orosz oligarcha, Usmanov részesedése az IPO-t követően és többségi lesz a társaságban.

Kedvezőtlen környezet, talán a diszkont segít

Nem a legkedvezőbb a piaci környezet az IPO-k szempontjából. Legutóbb a Telefónica Deutschland hajtott végre a MegaFonhoz hasonló méretű kibocsátását a telekommunikációs szektorban, a német társaság 1,9 milliárd dollár értéken értékesítette részvényeit egy hónapja. A befektetők nem igazán kapkodtak a részvény után, az 5,6 eurós kibocsátási ár csupán a menedzsment által eredetileg meghatározott 5,25-6,5 eurós sáv aljához közelít.

Olcsóbban kelhet el a MegaFon, mint az elemzők által korábban meghatározott vállalatérték, a Bloomberg értesülései szerint a 20-25 dolláros kibocsátási sáv aljához közelíthet a leadott vételi ajánlatok többsége. A szakértők októberben még 12,3-16,1 milliárd dollárra taksálták a céget, míg a végső kibocsátási ártól függően 11,2-14 milliárd dollár lehet a kapitalizáció.

Elemzői vélemények szerint a különbség egyáltalán nem meglepő, ugyanis az orosz tőzsdei kibocsátások gyakran 10-20 százalékos diszkont mellett zajlanak a fair értékükhöz képest.

Növekvő eredmény, masszív piaci pozíció

Sokat segíthet a kibocsátáson a harmadik negyedéves gyorsjelentés, melyben 20 százalékos profit bővülésről számolt be a telekomcég. Eközben az árbevétel több mint 12 százalékkal 71 milliárd rubelre emelkedett, ami elsősorban az előfizetői bázis emelkedésének és a mobil adatszolgáltatás iránti kereslet növekedésének tudható be.

Továbbra is őrzi ügyfélszám alapján második helyét az orosz telekommunikációs piacon a MegaFon, több mint 27 százalékos részesedéssel rendelkezett a szeptember végén 62,8 millió fős ügyfélállományával az AC&M Consulting szerint, míg legnagyobb versenytársai, az MTS 70,7 millió, a VimpelCom pedig 56,2 millió előfizetőt tudhatott magénak.

Az elmúlt években a MegaFon bizonyult a legaktívabbnak az ügyfélszerzésben, 2010 óta 5,5 millió ügyfelet akvirált, aminek köszönhetően 1,6 százalékponttal növekedett a piaci részesedése. A legerősebb pozícióval Szentpéterváron és környékén rendelkezik, itt a piac 34 százalékát birtokolja.

Oroszországot leszámítva Tádzsikisztánban rendelkezik operációval, a 8 millió lakosú országban azonban nem számít jelentős szereplőnek. Jelenleg nem szerepel a cég terve között a külföldi terjeszkedés.
A szektorátlaghoz közelíthet az osztalék

7-8 százalékos lehet a MegaFon osztaléka az elemzői várakozások szerint, ami kis mértékben, de alulmúlja az európai telekommunikációs részvények 8,5 százalékos átlagát. Érdemes azonban azt is figyelembe venni, hogy a nyugat-európai szektortársak közül többen is az osztalék csökkentésére kényszerültek a nehéz iparági környezet miatt, melynek mérséklődése egyelőre kérdéses.

A menedzsment a tervek szerint a profit 50 százaléka és a szabad cashflow 70 százaléka közül a magasabb összeget fizetné ki tulajdonosai számára osztalékként. Ehhez azonban az is kell, hogy a nettó adósságnak a kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredményhez (EBITDA) viszonyított aránya 1,2-1,5 között álljon.

Mi szól az orosz telekommunikációs szektor mellett?

Az év eddig eltelt részében a MegaFon két legnagyobb versenytársa túlszárnyalta európai szektortársai teljesítményét. Az MTS (MICEX) 26 százalékos és a VimpelCom (Nasdaq) 7 százalékos emelkedése mellett az európai telekommunikációs szektort lefedő Stoxx Europe 600 Telecommunications index közel 12 százalékot esett idén.

21 százalékos átlagos növekedés várható éves szinten a mobil adatszolgáltatás terén a 2011-15-ös időszakban az AC&M Consulting előrejelzése szerint. A legfőbb felhajtóerő az okostelefonok és a 3G alacsony penetrációja lehet, amely egyelőre jócskán elmarad a nyugat-európai szintektől. Az MTS várakozásai szerint az okostelefonok penetrációja 60 százalékra emelkedhet 2014 végére a 2012 első negyedév végi 15,4 százalékról.

A MegaFon menedzsmentje szerint a vállalat megfelelőképp pozícionált, hogy kiaknázza az orosz mobil adatszolgáltatási piac további növekedését. A három legnagyobb piaci szereplő közül elsőként a vezette be a korábbi technológiáknál lényegesen nagyobb átviteli sebességet kínáló 4G alapú technológiát Oroszországban. A cég várakozásai szerint az év végig több mint 40 orosz városban tudnak majd 4G alapú szolgáltatást nyújtani, beleértve Moszkvát és Szentpétervárt is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése