Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2016. Október 11. 14:56, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Megalakult a Foglalkoztatási Paktumszervezet

Megalakult a Foglalkoztatási Paktumszervezet

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke: „A paktum mindenki számára azt üzeni, hogy a társadalom valamennyi tagja ugyanolyan fontos, mindenkire figyelni kell.”

2016. október 11-én délelőtt a Megyeházán hivatalosan is megalakult a Győr-Moson-Sopron Megyei Foglalkoztatási Paktum, a rendezvény keretében a konzorcium tagjai és további együttműködő szervezetek ellátták kézjegyükkel a foglalkoztatási partnerséget formailag is rögzítő dokumentumot, az Együttműködési Megállapodást.

A Paktum alakuló ülését megelőzően Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke a sajtó képviselőit külön is tájékoztatta. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat vezetésével a Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. létrehozta a Győr-Moson-Sopron Megyei Foglalkoztatási Paktum Konzorciumot, a vállalt feladatok ellátására pedig a Megyei Önkormányzat Paktumirodát létesített, egyelőre 2 munkatárssal.

A közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a Konzorcium tervezetten öt év alatt, 2021. június 30-ig olyan projektet kíván megvalósítani, amelynek alapvető célja a térség foglalkoztatási szempontból eredő problémáinak feltérképezése, egy integrált, közös intézkedési stratégia kialakítása és megvalósítása.
A projekt keretében paktumszervezet alakul, amely segíti a program szakmai megvalósítását, és hosszú távon fóruma lesz a megye foglalkoztatási, munkaerő-gazdálkodási helyzetének kérdéseivel foglalkozó szervezeteinek is, ahol véleményezhetik a folyamatokat és a stratégia megvalósítását.
Az elnök külön kihangsúlyozta, hogy a paktum egy nyitott, önkéntes szerveződés, amelynek célja, hogy rendszeres információcserével, fórumok, szakmai események és munkaerő-piaci projektek segítségével szolgálja a gazdaság fejlődését a foglalkoztatás bővülésén keresztül. A paktumszervezetnek 27 tagja lesz, az erről szóló együttműködési megállapodást a sajtótájékoztatót követően írták alá a felek.

A sajtótájékoztatón Németh Zoltán részletesen szólt a program célcsoportját alkotókról is, ők a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű álláskeresők, köztük az életkoruk, iskolai végzettségük, egészségi állapotuk, nemzetiségi hovatartozásuk miatt elhelyezkedési nehézségekkel küzdő személyek, illetve a tartósan távol levők, gyermekgondozásról, hozzátartozó ápolásából visszatérők. Elhangzott, hogy számukra minimum hat, legfeljebb tizenkét havi bérjellegű támogatást, valamint szakmaszerző képzéseket tudunk biztosítani, valamint számos egyéb támogatási konstrukcióra is van lehetőség.
Konkrét számadatokról szólva az elnök elmondta, hogy megyei szinten összesen 4.643 millió Ft került betervezésre a foglalkoztatási programokra, mely összeg több részből tevődik össze.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Integrált Területi Program (ITP) tervezése során a megyei önkormányzat foglalkoztatási programjára, 1.938 millió Ft került betervezésre, 5 éves megvalósítással. Ebből a megyei önkormányzat közvetlenül 969 millió F-ot fog felhasználni (ehhez kapcsolódik a mellékelt hivatalos sajtóközlemény ), helyi foglalkoztatási paktumokra pedig szintén 969 millió Ft-ot különítettünk el, melyek az 5 járásközpontban (Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Csorna, Tét, Pannonhalma) valósulnak meg. Győr 1.803 millió Ft, Sopron 902 millió Ft forrást használhat fel a foglalkoztatás fejlesztésére.


Fontos számadatként elhangzott, hogy a megyében összesen 3106 fő munkaerő-piaci programokra történő bevonását kell megvalósítani, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közel 1 milliárd forintos projektje 627 fő bevonását valósítja meg terv szerint.
A paktum alakuló ülésén Németh Zoltán kihangsúlyozta, hogy „az Együttműködési Megállapodás aláírásával az eddig elindult előkészítő munka új szakaszba lép és közös, együttes erővel folytatódik tovább. A munka a neheze viszont még ezután következik. Amikor 6-7 éve megnéztük a foglalkoztatási helyzetet Magyarországon, láttuk, hogy milyen rossz statisztikák, számok jellemezték az akkori állapotot, és ahhoz képest látjuk, hogy több mint négy millióan (4.304.500 fő) dolgoznak az országban, ebből megyénkben 212.500 fő dolgozik. Országos viszonylatban Győr-Moson-Sopron megye álláskeresési rátája a legalacsonyabb, 2016 augusztusában mindössze 1,7%. Az álláskeresési ráta pozitív irányú alakulásának okai között szerepel a megyénket érintő beruházások munkahelyteremtő hatása, az uniós és hazai finanszírozású foglalkoztatáspolitikai eszközrendszer hatékony működtetése, a közfoglalkoztatási programok, az ausztriai munkavállalás, valamint a következetes állásközvetítői tevékenység.”


A rendezvényen Németh Zoltán köszönetét fejezte ki mind a 27 tagnak az eddig elvégzett munkáért, egyúttal a projekt megvalósítása során is aktív együttműködést kért a tagoktól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 09:14, kedd | Helyi

A harmadik legjobb magyar intézmény lett a Széchenyi István Egyetem az Európai Egyetemi Játékokon

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói egy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet nyertek a Debrecenben és Miskolcon megrendezett Európai Egyetemi Játékokon.

2024. Július 30. 08:13, kedd | Helyi

A győrszentiváni önkéntes tűzoltók is kaptak támogatást

Hétszázezer forint támogatást nyert el a katasztrófavédelem pályázatán a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület, üzemeltetésre pedig 128 ezer forinthoz jutottak hozzá egy polgári védelmi kiíráson.

2024. Július 30. 07:12, kedd | Helyi

Osztalékfizetéseket ellenőriztek a Győr-Moson-Sopron vármegyei NAV revizorai

A revizorok összevetették a cégek beszámolóit, a NAV rendszereinek adatait és vizsgálták a taggyűlési határozatokat is.

2024. Július 29. 09:13, hétfő | Helyi

Ilyen meglepetésre nem számítottunk

A Hanyi nyár bevételét a farádi Vöröskeresztes Alapszervezet kapta.