Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Június 24. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: gyorplusz.hu

Megérkezett a kánikula

Megérkezett a kánikula

Megérkezett a kánikula. Napközben 32–36 fokos a levegő hőmérséklete, de éjjel sem csökken 15 fok alá. Az UV-B sugárzás pedig olyan erős, hogy tűző napon 15 perc alatt le lehet égni.

Ezek a napok különösen megviselik nemcsak egy beteg ember szervezetét, hanem az egészségeseket is, ezért fontos, hogy a kánikula ellen mindenki megfelelően védje magát.

Hőszabályozás

Testünk hőmérséklete közel állandó. Ezt az agyban található hőszabályozó központ biztosítja úgy, hogy a hőtermelés és a hőleadás egyensúlyban legyen. A hőleadás a bőrön keresztül történik hősugárzás és párologtatás révén. Magasabb hőmérsékleten a párologtatás a hőleadás fő módja izzadás formájában a bőrön át. Ebből következik, hogy egyes betegségek, melyek során a verejtékezés akadályozott, növelik a rosszullétek esélyét: elhízás, bőrbetegségek, alultápláltság, kiszáradás, szívelégtelenség, bizonyos gyógyszerek (pl. vízhajtók, allergia elleni gyógyszerek) szedése, és az alkoholfogyasztás.

Nagy melegben óránként akár 1 liter folyadék is elpárologhat, ezért legfontosabb teendő a folyadék folyamatos pótlása. Naponta legalább két-három liter folyadékot kell meginni. Legjobb a szénsavmentes ásványvíz, mely az izzadás következtében elveszített sókat is tartalmazza, de hűtött tea, gyümölcslé, paradicsomlé is megfelelő. Szénsavas üdítő, kávé és alkoholos ital, sör nem ajánlott, mert fokozzák az izzadást. Akkor is muszáj inni, ha nem szomjas az ember.

Étkezzünk egészségesen

Nagy melegben az étvágy csökken. A kalória- és zsírdús, fűszeres ételek fogyasztása mindenképpen kerülendő, mert fokozzák az izzadást. Naponta inkább többször együnk keveset, könnyen emészthető ételeket. Reggelire sovány felvágottat, zsírszegény tejet, túrót és sajtot, müzlit, kefírt, joghurtot, gyümölcsöt, paprikát, paradicsomot javasolnak a dietetikusok. Meleg levesek helyett javasolt a hideg gyümölcsleves, csirkéből, pulykából és halból készített, párolt vagy roston sült ételek fogyasztása a zsírban vagy olajban sültek helyett. Köretnek párolt zöldség, rizs vagy főtt burgonya ajánlott.

Védekezzünk hatékonyan

Délelőtt 11 és 15 között lehetőleg ne menjünk ki a tűző napra. Világos színű, pamutból készült ruházat, idősebbeknek hosszú ujjú ing viselése javasolt, szemünket védjük UV-szűrős napszemüveggel. A lakásban vagy a munkahelyen a klíma ne legyen 28 fok alatt, mert a nagy hőmérséklet-különbség megterhelő. Az autó klímáját se állítsák emiatt 20 fok alá. Az autóban utazáskor legyen folyadék. Napozáshoz először magas (kb. 30-as) faktorszámú védőkrémet használjunk, melyet fokozatosan lehet csökkenteni 20-as, 8-as erősségűre, természetesen ez bőrtípustól is függ. Felhős időben is lehet égni, mert a felhőkön is áthatolnak az UV-sugarak. A nap szórt fényétől nem véd meg teljesen, ha árnyékba ülünk. Zuhanyozzunk langyos vízzel, naponta akár többször is.

Napszúrás esetén

A fejet ért közvetlen napsugárzás hatására alakul ki, tünete lehet fejfájás, hányinger, hányás, szédülés, egyensúlyzavar. Egy elsötétített szobában jó hatású a pihenés, hideg vizes borogatás, bőséges folyadék fogyasztása, így rendszerint 1-2 nap alatt helyreáll a szervezet működése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 09:13, kedd | Helyi

Újabb fokozott ellenőrzés az utakon

Hétfőtől összehangolt közlekedésrendészeti akciót tart a rendőrség.

2024. Május 14. 08:13, kedd | Helyi

Később zár a hivatal

Mától május 21-ig, az adóbevallási határidőig hosszabb nyitvatartással várják az ügyfeleket a NAV ügyfélszolgálatai.

2024. Május 14. 07:11, kedd | Helyi

Szünetel az ivóvízellátás szerdán Ménfőcsanakon

Az Ecker János és Hegymester utcákban hálózat rekonstrukciós munkák miatt május 15-én, szerdán 8:00 és 14:00 óra között az ívóvízellátás szünetel – tájékoztatta a felhasználókat a Pannon-Víz.

2024. Május 13. 09:19, hétfő | Helyi

Amikor rossz helyre kopogtatsz: eltévesztette, a házszámot a betörő

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfivel szemben, aki betört egy házba, hogy jogosnak vélt vagyoni igényének erőszakkal érvényt szerezzen egy közel 20 cm-es pengével, de tévedésből rossz ingatlanba tört be.