Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2012. Június 27. 14:15, szerda | Helyi
Forrás: gyorplusz.hu

Megérkezett Győrbe a Szent Jobb

Megérkezett Győrbe a Szent Jobb

Egy napra Győrbe érkezett a Szent Jobb, amely a Szent László-herma mellett ma egész nap látható lesz a győri bazilikában.

Egy napra Győrbe érkezett a Szent Jobb, amely a Szent László-herma mellett ma egész nap látható lesz a győri bazilikában.

A belváros utcáin minden éven június 27-én, ünnepi körmeneten hordozzák körbe a lovagkirály hermáját, most először a Szent Jobbal együtt. A bazilikában imaórákat és 18 órakor ünnepi szentmisét is tartanak. Ezt megelőzően avatják fel a lovagkirály szobrát a Káptalandombon.

Páncélautóban, rendőri kíséret mellett érkezett meg Szent István király karereklyéje. Győrbe szállítását Erdő Péter bíboros engedélyezte. Az ereklyét a budapesti Szent István-bazilikában lévő kápolnában őrzik. A Szent Jobbot az egyházmegye papsága, több száz hívővel közösen kísérte a győri bazilikába Szent László-hermája mellé, amelyet több száz éve itt őriznek.

A Szent László hermához kapcsolódó monda szerint, az 1762-es földrengéskor az emberek a lovag királyhoz fohászkodtak segítségért, hogy mentse meg a várost. Nem is történt nagy kár, ezért Zichy Ferenc püspök elrendelte, hogy minden évben, körmenetben vigyék végig a hermát a városon. A Szent László-herma, a Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emléke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 09:12, szerda | Helyi

Jó figyelmeztetés ez a tűzeset: figyelték, mégis továbbterjedtek a lángok

Kerti hulladékot égettek a minap Dunaszegen, a Hunyadi János utcában. A tűz továbbterjedt és mintegy kétszáz négyzetméteren pusztított annak ellenére, hogy felügyelték.

2024. Június 12. 08:14, szerda | Helyi

Kopasz Bálint kiharcolta az olimpiai részvételt, nagy fölénnyel nyert a válogatón

A kajak egyes 1000 méteres döntőjét megnyerve megváltotta a párizsi indulás jogát a szegedi válogatón Kopasz Bálint, a Győri Graboplast VSE versenyzője.

2024. Június 12. 07:13, szerda | Helyi

Győrben tesztelik a világ leghatékonyabb e-buszait

Győr városi közlekedésében mutatkozik be a Kravtex-Kühne Csoport első, 100 százalékban ban elektromos meghajtású autóbusza, a vadonatúj Credobus Electronell.

2024. Június 11. 09:13, kedd | Helyi

Valamit visz a víz, sokan a rendszámtáblát vesztették el az eső miatt

Rendszámtáblák sora veszett el a hétfőn lezúdult esőben, érdemes nézni a Facebookon lévő csoportokat, amelyeken többen is posztoltak a megtalált darabokról. Nagy károkról is érkeztek hírek.