Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 30. 09:17, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Megérkeztek Romániába a Norvégiától vásárolt első F-16-os harci repülők

Megérkeztek Romániába a Norvégiától vásárolt első F-16-os harci repülők

Megérkezett Romániába a Norvégiától vásárolt első három F-16-os harci repülőgép - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).

Az ünnepélyes átvételt a norvég védelmi tárca államtitkárának jelenlétében, a Bukarestet a Fekete-tengerrel összekötő közlekedési folyosó fetesti-i Duna-hídjának közelében található, 86-os Borcea légitámaszponton bonyolították le, ahol két hete avatták fel a román és ukrán pilóták felkészítését szolgáló Európai F-16-os Kiképzőközpontot (EFTC).

Románia tavaly novemberben kötött 388 millió eurós, három évre szóló szerződést Norvégiával 32 használt, de harcképes F-16-os harci repülőgép megvásárlásáról, amelyeket legalább tíz évig akarnak használni a NATO keleti szárnya légterének védelmére, amíg Románia áttér az ötödik generációs - F-35-ös - harci repülőkre.

A védelmi tárca szerint a most beszerzett gépeken a bákói (Bacau) Aerostar román hadiipari vállalat végzi el azokat korszerűsítéseket, amelyek nyomán a norvég F-16-osok is a Portugáliától korábban vásárolt gépekkel azonos (M6.X szintű) felszereltséget kapnak.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a megállapodás két NATO-tagállam között jött létre, célja Románia védelmi kapacitásának erősítése, illetve a közös védekezéshez való román hozzájárulás növelése.

A román légierőnél 2019-ben kezdődött meg az átállás a szovjet gyártmányú MiG-21-esekről az amerikai F-16-osokra. Bukarest eddig 17 használt, F-16-os Fighting Falcont vásárolt Portugáliától, ezeket 2019-ben állítottak hadrendbe. A kormány álláspontja szerint Romániának legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légterének védelméhez.

Fotó: Wikipedia

Címkék: f-16, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).