Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2016. November 20. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Meghitt ünnepi várakozás: Advent Győrben

Meghitt ünnepi várakozás: Advent Győrben

Koncertekkel, előadásokkal, szakrális programokkal és kézműves kirakodóvásárral várja az adventi időszakban Győr belvárosa a látogatókat.

A november 25-től december 31-ig tartó programsorozatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Somogyi Tivadar alpolgármester elmondta, hogy a programokat ezúttal is úgy állították össze, hogy minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbbet.
Hangsúlyozta, hogy száz év után a Loyolai Szent Ignác bencés templom keleti tornyába visszakerülnek a harangok. Az első világháborúban elvitt négy harang hasonmását Innsbruckban öntötték, és a tervek szerint először Rómába vinnék el, hogy Ferenc pápa megáldja. Onnan hoznák vissza Győrbe, ahol december 18-án szentmise és harangjáték keretében szólalnak meg először.
Hozzátette: a harangok visszakerülése a győri önkormányzat, a bencés rend, helyi vállalkozók és hívők összefogása eredményeként valósulhat meg, több tíz millió forintból.

Domanyik Eszter, a győri önkormányzat városmarketing- és programszervezési főosztályának vezetője elmondta, hogy a Megyeház téren rendezik a hagyományos, karácsonyi hangulatú vásárt, a Baross úton pedig a gasztronómia kapja a főszerepet.
A Széchenyi téren állítják fel mindenki karácsonyfáját, az adventi koszorút, a betlehemet, a kisvasutat és a körhintát, valamint az adventi kézműves vásár 29 pavilonját is.
A Dunakapu téren idén is lesz jégpálya, amelyet november 25-én 17 órakor avatnak fel a Győri ETO Hockey Club növendékei Hamupipőke című előadásukkal. A darabot minden vasárnap délután előadják majd.

Serfőzőné Tóth Andrea, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója elmondta, hogy a Széchenyi téri színpadon minden pénteken, szombaton és vasárnap koncerteket tartanak. Fellép mások mellett az Aranykapu zenekar, az Apnoé együttes és a Kávészünet zenekar. Nyolcadik alkalommal rendezik meg december 10-én a nemzetközi betlehemes találkozót, amely a hagyományos belvárosi felvonulással kezdődik.
Minden vasárnap 17 órakor gyújtanak meg egy-egy gyertyát az adventi koszorún egy-egy felekezet közreműködésével. A gyertyagyújtás után fényjátékkal is várják a közönséget.

December 8. és 10. között kilencedik alkalommal tartják meg a nemzetközi Boogiefesztet a Richter-teremben, ahol ezúttal az Egyesült Államokból, Franciaországból, Németországból, Norvégiából és Ukrajnából érkező zenekarok lépnek fel külön-külön és közösen is.
A győri adventi programsorozat keretében mutatják be december 10-én az Audi Arénában a Győri Balett előadásában A diótörő című darabot, a Győri Nemzeti Színházban december 17-én a Doktor Zsivágó című musicalt, a Győri Filharmonikus Zenekar pedig adventi kamarakoncerteket ad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 03. 09:13, vasárnap | Helyi

Zöld böjt az 5T jegyében

Idén is meghirdette a „zöld böjtöt” a Pannonhalmi Főapátság.

2024. Március 03. 09:13, vasárnap | Helyi

Brutális mennyiségű elektronikai hulladékot dobnak ki a magyarok

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az elektronikai hulladékok száma a háztartásokban, ami persze az egyre gyorsabban megjelenő és egyre modernebb kütyüknek és eszközöknek köszönhető.

2024. Március 03. 07:17, vasárnap | Helyi

Csökkent a térségünkben eltöltött vendégéjszakák száma

Csökkent a Győr-Pannonhalma térségében eltöltött vendégéjszakák száma – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

2024. Március 02. 09:16, szombat | Helyi

Fűben, fában orvosság

Több mint húszféle gyógynövényt termesztenek a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjében.