Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Július 26. 14:21, hétfő | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Megingott a bizalom

Megingott a bizalom

A GKI konjunktúraindexe júliusban nem változott júniushoz képest, ezen belül az üzleti élet várakozásai javultak, a lakosság bizalma azonban június eleje - az államcsődről szóló nyilatkozatok miatt a forint árfolyamának zuhanása - utá

A kereskedelmi és szolgáltató cégek várakozása tetemesen, az iparvállalatoké kis mértékben javult, az építőiparban stagnálást mért a GKI. A szolgáltató ágazatban a január óta tartó bizalomnövekedés májusban tört meg, ezután ismét emelkedni kezdett a mutató, júliusban leginkább a következő három hónap forgalmának megítélése lett kedvezőbb, és markáns optimizmust jelez az üzletmenettel kapcsolatos várakozás.


A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban valamelyest javult, előbbiben a létszámbővítést tervezők száma meghaladta az elbocsátásra készülőkét. Az előrelépés a szolgáltató cégeknél kisebb mértékű, a kereskedelemben pedig nincs változás. A lakosság félelme a munkanélküliségtől valamelyest növekedett.


Az áremelésre és árcsökkentésre készülők aránya az iparban azonos, az építőiparban viszont ismét nőtt az árengedményt fontolgatók mértéke. A szolgáltató szektorban is összességében az árak lefelé tartására készülnek. A lakosság inflációs várakozása viszont erősödött.


A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és az építőiparban javult, a kereskedők, a szolgáltatók és a lakosság viszont pesszimistábbak lettek.

A lakosság várakozásait mérő fogyasztói bizalmi index tavaly május óta töretlenül emelkedett, amivel értéke meghaladta a recesszió előtti szintet. A folyamat azonban júniusig, a forint árfolyam-zuhanásáig tartott, júliusban pedig - nagy mértékű süllyedéssel - a májusi mérték alá került. A legnagyobb visszaesés az ország gazdasági helyzetének következő 12 havi megítélésében következett be, de jelentősen pesszimistábbak lettek az emberek saját pénzügyi helyzetük alakulásában és megtakarítási képességükben is.


Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére