Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. November 04. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Megint elhalasztották a Discovery indulását

Megint elhalasztották a Discovery indulását

Tovább csúszik a Discovery startja: az amerikai űrrepülőgép a legfrissebb tervek szerint csütörtökön indulhat el utolsó útjára, a Nemzetközi Űrállomásra. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint a start harmadszori elhalasztásána

Az űrsikló startja az eredeti tervek szerint hétfőn lett volna, ám pénteken meghibásodást fedeztek fel a nyomásszabályozó rendszerben, ami miatt előbb keddre, majd szerdára tolták a kilövést. A hibát mostanra sikerült javítani, ám az új probléma újabb késlekedést jelent. Sokáig azonban nem húzhatja az indulást a NASA, a kilövésre alkalmas „ablak” november 7-ig teszi lehetővé ugyanis a startot. Legközelebb pedig december elsején lesznek alkalmasak a kilövésre a feltételek, igaz, akkor csak néhány napig.

A Discovery hat amerikai asztronautát szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra, valamint egyebek mellett a Robonaut-2 névre keresztelt szerkezetet, ami az első emberformájú robot lesz a világűrben. Az űrhajósok a várakozások szerint két űrsétát tesznek majd az űrállomáson, különféle javításai munkálatok miatt. Az út az idei negyedik és egyben utolsó űrsikló-kirándulás lesz az űrállomásra, a Discovery számára pedig a végleges búcsút jelenti a repüléstől. A három amerikai űrsiklót jövő évtől kivonja a forgalomból a NASA. Az Atlantis idén májusban repült utoljára, míg az Endeavour utolsó startja a tervek szerint jövő februárban lesz. A következő években így egyedül az orosz Szojuzok lesznek alkalmasak arra, hogy embert szállítsanak a Nemzetközi Űrállomásra.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.