Városlista
2023. március 26, vasárnap - Emánuel

Hírek

2012. Február 24. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: mno / MTI

Mégis tudta, hogy prostituáltakkal áll szemben?

Mégis tudta, hogy prostituáltakkal áll szemben?

Vádat emelnek Franciaországban Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészesség és hűtlen kezelés bűntette miatt.

Dominique Strauss-Kahnt (közkeletű rövidítéssel: DSK-t) egy prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás keretében kedden és szerdán hallgatták ki Lille városában, s erre az időre őrizetbe is vették. A férfi végül szerda este szabadon távozhatott, de már akkor nyilvánosságra hozták: az esetleges vádemelés ügyében a vizsgálóbírók március 28-ra visszarendelték.

A Dominique Strauss-Kahn ellen felhozott bűncselekmények húsz, illetve öt év szabadságvesztéssel büntethetők.

Az IMF volt vezetőjét saját kérésére hallgatták ki azokkal a párizsi és washingtoni szexpartikkal kapcsolatosan, amelyeken a részvételét már korábban nyilvánosan beismerte. Prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételét nem tiltják a francia törvények, a nyomozók azonban azt feltételezték: a férfi tudott arról, hogy a szexpartikon megjelent nők prostituáltak voltak, s utazásaikat nagyvállalatok számláiról finanszírozták.

Az ügyben kihallgatott tanúk egy része azt állította, hogy Strauss-Kahn minderről semmit sem sejtett. A nyomozás egyes elemei azonban ennek ellenkezőjére utalnak. A francia sajtóban például megjelentek olyan információk, miszerint SMS-ek bizonyítják, hogy legalább egy hölgypartnere igazi kilétét ismerte az egykori IMF-vezér.

A kihallgatásról kiszivárgott hírek szerint Dominique Strauss-Kahn többek között azzal védekezett: eszébe sem jutott, hogy a rendezvényeken megjelent fiatal nők prostituáltak lettek volna, hiszen közülük egyeseket rendőri vezetők mutattak be nekik.

S valóban, az úgynevezett Carlton-ügyben vádlottként szerepel Jean-Christophe Lagarde, Lille korábbi rendőrfőkapitánya is. A gyanú szerint helyi vállalkozók prostituáltakat közvetítettek Strauss-Kahnnak, aki a lille-i főkapitány társaságában vett részt a luxusszállodákban rendezett partikon.

Eközben nyilvánosságra került: március 15-én tartják New Yorkban az első meghallgatást DSK „szexbotrányának” másik fejezetében. Az IMF akkori vezérigazgatóját tavaly május 14-én az amerikai nagyvárosban őrizetbe vették, mert az ottani Sofitel szálloda egyik szobalánya erőszakos nemi közösüléssel vádolta meg a hotelből éppen kijelentkezett DSK-t. Ebből hatalmas botrány kerekedett, Strauss-Kahnnak le kellett mondania posztjáról, s az ügy egyben véget vetett politikai ambícióinak is (miközben letartóztatása pillanatáig ő volt a francia szocialisták legesélyesebb elnökjelöltje az idei államfőválasztásra).

A DSK elleni New York-i büntetőeljárást végül beszüntették a szobalány szavahihetőségét övező kétségek miatt, ám a nő polgári pert indított a férfi ellen kártérítést követelve, s ennek első meghallgatását tartják majd márciusban az amerikai nagyvárosban.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:32, péntek | Külföld

Hamarosan ellentámadást indítanak az ukránok

Hosszú idő óta ismert, hogy tavasszal az ukránok ellentámadást terveznek, most az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij arról beszélt, hogy hamarosan ellentámadásba kezdenek.

2023. Március 23. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán vezérkar: folytatódnak a súlyos harcok Bahmutban

A legsúlyosabb harcok szerdán a Donyeck megyei Bahmut déli és északi részeiben zajlottak, az orosz erők emellett folytatták támadásaikat a régióban Avgyijivka és Marjinka irányában - írta az ukrán vezérkar helyzetjelentésében.

2023. Március 22. 07:18, szerda | Külföld

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

A Kína által javasolt béketerv alapját képezheti az ukrajnai helyzet megoldásának - jelentette ki Vlagyimir Putyin, miután kedden a Kremlben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt.