Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2010. Október 31. 07:25, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Mégis trükköznek a bankok?

Mégis trükköznek a bankok?

Elkezdték a bankok az ügyfelekre hárítani a bankadó egy részét. Erre a következtetésre jutott az egyik pénzügyi összehasonlító portál.

A bankométer.hu 24 pénzintézetnél vizsgálta meg a számlavezetési- és a hitelezési díjak alakulását. Az elemzés adatai szerint a hitelezésnél a kezelési költség és a folyósítási díj közel 10 százalékkal nőtt a bankadó bevezetése után. A számlavezetés költsége szeptembertől nőtt meg, átlagosan 12 százalékkal. Az átutalásoknál és a csoportos beszedési megbízásoknál is drágulást tapasztaltak a bankométer.hu szakértői.

„Megnéztük, hogy az elmúlt 13 hónapban a díjtételek hogyan alakultak. Azt láttuk az elemzésből, hogy részben a magatartási kódex aláírásakor, illetőleg a bankadó gondolatának a felröppenésekor picivel nagyobb mértékbe emelkedtek a díjtételek. A tranzakciós díjak, a banki átutalási díjak, illetőleg a bankok átutalási díját vizsgáltuk, ezek öt-tíz, inkább az 5-höz közeli százalékos mértékben változtak” – fogalmazott Veres Mátyás, a Bankometer.hu ügyvezetője.

Kisebb drágulás

A pénzügyi felügyelet ellenőrzése kisebb drágulást mutat, mint a pénzügyi összehasonlító portál elemzése. A PSZÁF július és szeptember között vizsgálta a bankok, takarékszövetkezetek és pénzügyi vállalkozások díjváltozásait. A felügyelet szerint a takarékszövetkezetek 3/4-e nem változtatott a számlavezetési, a hitelezési és a betéti költségen. A bankok fele ugyan árat emelt, de jelentős mértékben mindössze két pénzintézet változtatott a számlavezetési díjon.

„Ami a folyószámla-vezetési költségeket illeti, ezek is alatta maradtak a KSH inflációs változásainak, tehát 4 százalék alatti módosításokról volt szó, természetesen sok esetben ennek a töredékéről lehetett beszámolni. Ami a jellemző változás, hogy egyes díjköltségek, díjterhek megemelkedtek, az eddig ingyenes költségek esetében esetlegesen bevezettek néhány száz forintos költségfölszámítást” – mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője. A bankbetéteknél átrendeződést tapasztalt a felügyelet, a rövid futamidejű betétek kamatát a pénzintézetek csökkentették, míg az éven túli megtakarítások kamatát megemelték.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.