Városlista
2024. június 28, péntek - Levente, Irén

Hírek

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

- mondta az MTI-nek a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka szombaton a tatárszentgyörgyi lőtéren.

Drót László dandártábornok a területvédelmi tartalékos katonák lövész szakfelkészítésén és éles lövészetén arról beszélt, hogy a honvédség még 2017-ben kezdte meg a tartalékos állomány rendszerének felállítását. Hozzátette, hogy a múlt évben megalakult hét területvédelmi tartalékos ezred, amelyek kötelékében 21 zászlóalj teljesít szolgálatot.

"Az ország minden területén rendelkezésre állunk" - fűzte hozzá a dandártábornok. Drót László elmondta, hogy a területvédelmi erők parancsnoksága 2023-ban jött létre azzal a céllal, hogy felügyelje, irányítsa a hét ezred működését. "Eljutottunk odáig, hogy maga a rendszer készen áll arra, hogy nagyobb létszámú tartalékos állományt fogadjon" - tette hozzá a parancsnok.

A dandártábornok azt mondta, hogy a toborzás célközönsége a 18-55 év közötti korosztály. Hozzátette, hogy a jelentkezők különböző juttatásokban részesülnek: szerződéskötéskor egyszeri bruttó 150 ezer forintot kapnak, a rendelkezésre állási díj bruttó havi 50 ezer forint. A felsőoktatásban tanulók havonta bruttó 160 ezer forint, a szakképzésben tanulók bruttó 110 ezer forint ösztöndíjra jogosultak, amennyiben tanulmányaik alatt szolgálatot vállalnak. Emellett bruttó 500 ezer forintos eseti ajánlási bónusz jár annak, aki még egy területvédelmi tartalékost hoz magával - fűzte hozzá Drót László.

A Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka elmondta, hogy a szerződéseket általában öt évre kötik. Az első évben 25 nap, a következő években 15 nap, kötelezően pedig 7 nap kiképzéssel tudják eljuttatni a tartalékosokat addig a szintig, hogy megfelelően fel legyenek készítve az ország fegyveres védelmére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 27. 14:44, csütörtök | Belföld

KSH: májusban 6284 gyermek született, és 9501 ember halt meg

Az előzetes adatok szerint 2024 májusában 6284 gyermek született, és 9501 ember halt meg; 2023 májusához képest a születések száma 11, a halálozásoké 6,2 százalékkal csökkent, míg a házasságkötéseké 1,2 százalékkal nőtt

2024. Június 27. 14:42, csütörtök | Belföld

Meteorológia: felhőszakadások alakulhatnak ki csütörtökön és pénteken

Felhőszakadások alakulhatnak ki csütörtökön a Dunától keletre, pénteken pedig Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben - figyelmeztet a HungaroMet Zrt.

2024. Június 27. 14:40, csütörtök | Belföld

Otthonfelújítási program - elérhető a kulcstermékek listája

Csütörtöktől már elérhető az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján az Otthonfelújítási program keretében támogatott építési termékek, valamint hő- és melegvíztermelő berendezések listája

2024. Június 27. 14:38, csütörtök | Belföld

Megérkezett az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból Budapestre

Megérkezett Budapestre az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból (Guangzhou) csütörtökön, a China Southern légitársaság hetente négyszer szállít majd utasokat a kínai nagyváros és a magyar főváros között.