Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. November 21. 13:16, csütörtök | Külföld

Megközelítőleg egymillió hibás óvszert találtak

Megközelítőleg egymillió hibás óvszert találtak

Valószínűleg minden idők egyik legnagyobb óvszervisszahívását éli meg Uganda, ahol bebizonyosodott, minőségi hibás, egyébként biztonságosként hirdetett termékek kerültek forgalomba.

A nem mindennapi esetről az Africanews számolt be.

Aggodalom söpör végig Ugandán - melynek az online közösségi felületeken jól látható jelei vannak - amiatt, hogy az ország illetékes nemzeti hatósága megerősítette, a "Life Guard" márkanév alatt forgalmazott óvszerek között nagy mennyiségben vannak minőségi hibás termékek. A gyógyszerészeti hivatal egész pontosan azt közölte, hogy az óvszerek megbuktak a minőségi teszteken, mivel "lyukakat" és "sérüléseket" tartalmaznak. A termékeket visszahívták.

Azt egyelőre nem tudni, pontosan mennyit értékesítettek illetve osztottak ki a hibás árukból, melyeket egy indiai vállalat, az MHL Healthcare gyártott. Annyi kiderült, hogy a problémás termékek idén áprilisában készültek és szavatossági idejük lejárta 2024 április hónap.

Egy nemzetközi egészségügyi kérdésekkel foglalkozó civil szervezet, a Marie Stopes szerint, két nagy szállítmánynál merült fel kifogás, ezek mindegyike nagyjából 400 ezer darab óvszert tartalmaz.

A korábbi jelentések még a milliót is meghaladó darabszámról szóltak, ám a vizsgálatot lefolytató hatóság szóvivője is megerősítette, hogy az "1 millió alatt van."

Az említett, a gyártóval kapcsolatban álló civil szervezet szerint a LifeGuard termékek szigorú minőségi protokollok szerint készülnek, és a két hibás árukészlet szerencsétlen véletlen eredménye, melyek nem felelnek meg a minőségi teszteken. A Maria Stopes a legnagyobb, szexuális egészséggel foglalkozó civil szervezet Ugandában.

Az ugandai polgárok aggodalma a forgalomba került hibás óvszerek miatt érthető. Az UNAIDS jelentése szerint az országban rengetegen, mintegy 1,4 millióan hordozói az AIDS kialakulásáért felelős HIV vírusnak. Az ENSZ vonatkozó jelentése szerint, a kelet-afrikai országban tavaly 53 ezerrel nőhetett a fertőzöttek száma.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - Getty Images/iStockphoto/Perytskyy/Perytskyy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.