Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2023. Szeptember 12. 07:16, kedd | Helyi

Meglepő dolog történt a hazai bankpiacon

Meglepő dolog történt a hazai bankpiacon

Hogy pontosan mi is, az a Magyar Nemzeti Bank Aranykönyvéből derül ki, amelyben évről évre a pénzintézetek eredményeit összegzik.

Nos, úgy fest, hogy bekövetkezett, amire sokan nem számítottak: versenytársai lekörözték az OTP-t. A komoly hagyományokkal bíró pénzintézetnek azért nincs miért szégyenkeznie, hiszen a csoportszinten mért profitban az OTP Bank vezet, de a 355,5 milliárd forintos nettó tárgyévi eredményben a külföldi leánycégek nyeresége is benne van, írja a Bank360.hu. A második helyen a Magyar Bankholding áll, az MKB Bank révén több mint 98 milliárd, a Takarék csoport által pedig további bő 10 milliárd forintos nyereséggel. A bronzérmet az UniCredit csoport vitte el nem egészen 85 milliárd forintos eredménnyel.

A meglepetést a nem csoportszintű adatoknál kell keresni. Itt eddig az OTP volt a legnyereségesebb, most viszont letaszították a trónról. Mielőtt még felfednénk a "titkot", emlékezzünk meg arról is, hogy a nagymúltú bank mindössze 6,6 milliárd forintos nettó eredménnyel zárta az évet. Az OTP Jelzálogbank 9,7 milliárd forintos veszteséget ért el, a számokon a csoporthoz tartozó lakástakarékpénztár szépített valamicskét majdnem 3,3 milliárd forintos nyereségével. A Bank360.hu szerint az OTP szerény eredményének egyik fő oka egy hatalmas (205 milliárd forintos) értékvesztésre és kockázati költségekre félretett céltartalék lehetett, amit valószínűleg nagyrészt az orosz-ukrán háború miatt képeztek.

Ennek fényében tavaly az Unicredit volt a legnyereségesebb magyar bank 88 milliárd forintos nettó eredménnyel, a csoport jelzálogbankja ezen felül 660 millió forint profitot ért el. Az ezüstérmet a Raiffeisen zsebelte be több mint 72 milliárd forintos nyereségével. A harmadik helyen a K&H áll 67 milliárd forinttal.

A közlemény kitér arra is, hogy ha az egy csoporthoz tartozó hitelintézeteket együtt számolta volna az MNB, a Magyar Bankholding került volna fel a dobogó második helyére. A tavaly márciusban a Budapest Bankkal egyesített MKB Bank ugyanis több mint 64,6 milliárd, a Takarékbank pedig 25,5 milliárd forintos nyereséget termelt. A Takarék Jelzálogbank ezen felül 1,8 milliárd forintos profittal zárta 2022-t, egyedül az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Banknál mutattak ki 6 milliárdos mínuszt, részletezi a Bannk360.hu.

Vessünk egy pillantást a többi versenytársra is. A CIB Bank nettó profitja 38,2 milliárd forint lett, az Erstéé 37,5 milliárd, az Erste csoport jelzálogbankja és lakás-takarékpénztára azonban ezen felül további egymilliárd, illetve 2 milliárd forintnyi nyereséget ért el.

Az olyan kisebb közepes bankok, mint a Gránit vagy a Magnet is sokkal nyereségesebbek lettek tavaly, mint az OTP. A Gránit Bank a jegybanki adatsor szerint 11,2 milliárd, a Magnet 18,6 milliárd forintos eredménnyel zárta az évet.

Forrás: Bank360.hu
Fotó: Pixabay

Címkék: anyakönyv, NMB, OTP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 07:13, szerda | Helyi

Matekból is megvolt az írásbeli

Nagy meglepetés nem érhette a diákokat, aki készült, az írásbeli matematikaérettségi első részét nagyobb nehézségek nélkül oldhatta meg.

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.