Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Október 09. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Meglógott a fővárosi állatkert egyik szőrmókja

Meglógott a fővárosi állatkert egyik szőrmókja

Kiszökött a kifutójából péntek délután egy aranyhasú mangábé a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A majmot a kíváncsiság űzhette az általa ismert területen túlra, de miután kijutott, annyira megijedt, hogy felfutott egy fára és n

Az aranyhasú mangábék kifutója egy vízzel körülvett sziget, amelyet villanypásztor is körülvesz, de több fa is belóg a területre. Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője szerint valószínűleg ezeken keresztül lógott meg a majom. Később a Bagolyvár közelében lévő fák egyikének tetején találtak rá, de hiába próbálták kedvenc ételeivel lecsalogatni, és a tűzoltók sem tudták lehozni.

Az állatorvos ezért kábítólövedékkel elkábította, a fa köré pedig ponyvát feszítettek ki, hogy a majom oda essen. Ám a majom elaludt az ágak között, így a tűzoltóknak kellett felmenni az állatért.

Az aranyhasú mangábé a cerkófmajmok családjába tartozó, ritka majomfaj, amely Nyugat-Afrikában honos. Világszerte mindössze 10 állatkertben összesen 50 példány él belőle. Budapesten egy 11 fős csapatot gondoznak, és minden valószínűség szerint jól érzik magukat, hiszen ez a faj a wuppertali állatkert mellett a Fővárosi Állat- és Növénykertben szaporodik a legjobban – mondta el a Független Hírügynökségnek Hanga Zoltán.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal