Városlista
2021. október 16, szombat - Gál

Hírek

2010. Február 16. 06:17, kedd | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Megmenthették volna az életét?

Megmenthették volna az életét?

A falu háziorvosa szerint, megmenthették volna az életét annak a férfinak, aki vasárnap halt meg Vértesbogláron, mert a falut elzárta a hó, és a mentők nem tudtak bejutni hozzá. Hogy az elakadt mentőautók helyett miért nem helikopterrel pr

Még hétfőn is voltak gondok a havas út miatt Vértesboglár közelében. Vasárnap két mentő is a hó fogságába került itt. Hétfőn már lassan és óvatosan ugyan, de lehetett autóval közlekedni a teleplés környékén. A mentők viszont nem csoda, hogy elakadtak. Akkor még több mint fél méteres hó volt az úton a hóátfúvások miatt.

A mentőket reggel kilenc körül, a közeli Bicskéről és Csákvárról indították Vértesboglárra egy súlyos beteg férfihez. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint ekkor kapták a riasztást. A polgármester szerint pedig fél nyolckor szóltak a mentőknek, akik végül csak dél körül értek a faluba. Két kocsi is ment, az egyik személyzete végül átszállt egy teherautóra. De mire odaértek, már késő volt.

A háziorvos nem kívánt nyilatkozni. Nevében a polgármester mondta el, hogy az orvos szerint, ha időben érkezik a mentő, és kórházba viszik a férfit, megmenthették volna az életét. A falut évek óta elzárja a hó, amikor fúj a szél, de tragédia eddig nem történt. Ráadásul, a települést nemcsak autóval közelíthették volna meg a mentők. A budaörsi mentőhelikopter bázisról gyorsan a helyszínre ért volna a segítség.

„A mentőhelikopterek riaszthatóságáról a mentésirányítók döntenek. Ennek egyébként protokollban rögzített feltételei vannak. Egyik feltétel a biztonságos leszállás lehetősége. Ebben az esetben ezt az erős, viharos erejű szél és a hófúvás is akadályozta" - mondta el Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

A budaörsi főpilóta szerint viszont ők oda tudtak volna repülni.

„Repülésre alkalmas volt az idő. Bázisunk dolgozott reggel 7 órától. Aznap három bevetésünk volt. Reggel hétkor, délben és háromkor. Tehát a helikopterünk dolgozott" - mondta Rács Tamás, a Légimentő KHT. főpilótája.

A székesfehérvári mentésirányító először a balatonfüredi bázist akarta riasztani, de úgy ítélte meg, onnan még felszállni sem tudnak. Hogy a budaörsi felszállóhelyet, ahonnan kevesebb, mint 10 perc alatt odarepültek volna, miért nem riasztotta, egyelőre nem tudni.


Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 16. 15:09, szombat | Belföld

Beton fedlap sújtott halálra egy munkást - elítélték a baleset okozóit

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt első fokon, nem jogerősen fejenként 1 év 4 hónap, két évre felfüggesztett fogházra ítélte,

2021. Október 16. 10:02, szombat | Belföld

Simán lebuktatta a betörőt a rendőrkutya

A kemecsi nyomozók a 37 éves helyi férfit őrizetbe vették.

2021. Október 16. 08:00, szombat | Belföld

Elindult az idei Fűts okosan! kampány

Elindult idén is a Fűts okosan! kampány, amelyben a lakosság figyelmét igyekeznek felhívni a helyes fűtési gyakorlatra, mivel a levegő tisztasága szempontjából a lakossági fűtés problémás terület

2021. Október 16. 06:00, szombat | Belföld

Hamis védettségi igazolványok készítőit fogták el Győr-Ménfőcsanakon

Hamis védettségi igazolványok készítőit fogta el a rendőrség Győr-Ménfőcsanakon - tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a police.hu oldalon.