Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Szeptember 29. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megmozgatja Európát a Move Week

Megmozgatja Európát a Move Week

Európa felnőtt lakosságának kétharmada nem mozog eleget, s ennek következtében 600 ezren halnak meg évente. A sportolás iránti igény felkeltésére törekszik szerte Európában a szeptember 29. és október 5. között megrendezendő Move week, melynek programjairól, valamint a mozgás népszerűségéről és népszerűsítéséről Veress Réka, a program magyarországi koordinátora és Salga Péter, a Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkára mesélt rádiónkban.

Míg régen a ház körüli munka kielégítette a mozgásigényt, manapság egyre kevesebben és egyre kevesebbet mozgunk, sportolunk. Az emberek többsége szereti a sportot, de csak nézni - fogalmazott a műsorban Salga Péter. Pedig szinte mindegy, hogy mit választunk, kiadós sétát, futást vagy egy kis táncot. A legfontosabb a fokozatos terhelés és a rendszeresség, hisz a rövid távú, hirtelen terhelés sérülést eredményezhet - hangsúlyozta.

Sportolásra alkalmas intézményekből persze sosincs elég, de aki akar, tud mozogni: gyalogolni, futni, nordic walkingozni edzőterem nélkül is lehet. Emellett a kerékpár is ideális sporteszköz a városban - mondta a Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkára.

Az iskolai testnevelés oktatásról szólva a test és a lélek harmóniáját hangsúlyozta Salga Péter. Mint mondta, a testnevelés óra kevés ahhoz, hogy rendszeresen sportoló fiatalok kerüljenek ki az iskolákból, jelentősége sokkal inkább a különféle sportok kipróbálásának lehetőségében van, a mozgásélmény megélése, ismerőssé tétele az idegek, izmok számára, ami a későbbiekben nyitottá tesz különféle mozgásformák iránt.

Veress Réka, a Move Week magyarországi koordinátora elmondta, európai szinten egy millió embert kívánnak bevonni idén a programokba, melyhez Magyarország is jelentős számmal szeretne hozzájárulni. Eddig a legtöbb eseményt Székesfehérvárról regisztrálták, ahol már évek óta működik egy nyitott tornatermi program. De olyan kis települések is, mint Ácsteszér, csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Cegléd idén kiemelt eseménynek ad otthont október 1-én: a Szabadidősport Szövetség a Szépkorúak Testépítő Fesztiválján különleges programokkal, köztük tánccal, gerinctornával, fittball edzéssel, célra rúgással és-dobással valamint fürdőzéssel várja a résztvevőket. A Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség által szerte az országban aktivizálódott az egyetemi és főiskolai sportélet, a Magyar Diáksport Szövetség pedig október 3-án, a Diáksport napján legalább 120 perc aktív mozgással kapcsolódik be a programba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.